NHL:n vapailla markkinoilla kolme suomalaissopimusta

NHL-joukkue Nashville Predatorsiin saattaa tulla suomalainen maalivahtikaksikko vuoden tauon jälkeen.

Pekka Rinteen lopetettua uransa hänen paikkansa peri kakkosena toiminut Juuse Saros. Saros nousi komeettamaisesti yhdeksi NHL:n parhaista maalivahdeista, ja nyt hän saa seuratoverikseen Kevin Lankisen.

Predators vahvisti torstaina, että Lankinen oli tehnyt seuran kanssa vuoden mittaisen ja 1,5 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.

Lankista ei koskaan varattu NHL:ään. Hän siirtyi Chicago Blackhawksiin vapaana agenttina toukokuussa 2018. Hänen NHL-uransa saldo on 25-29-11 (päästettyjen maalien ottelukohtainen keskiarvo 3,23 ja torjuntaprosentti 90,1). Otteluita on kaikkiaan 69 ja nollapelejä kaksi.

Saros on älykäs urheilija, joka osaa käyttää valmentajiston osaamista hyväkseen, mutta päivittäinen vuorovaikutus kollegan ja maanmiehen kanssa omalla kielellä voi avittaa hänen tekemistään entisestään. Asetelma on luonnollisesti erittäin hyödyllinen myös Lankiselle.

Toisaalta Nashville saattaa olla Lankiselle vain välipysähdys, sillä hänellä on potentiaalia jopa ykkösmaalivahdiksi NHL:ssä. Kun ikääkin on vasta 27 vuotta, parhaat torjuntavuodet ovat edessä.

– Aika on nyt oikea nousulleni. Olen odottanut tätä pitkään ja olen tehnyt äärimmäisen ahkerasti töitä. Nyt täytyy ottaa tästä kaikki irti. Mielestäni maalivahti on ratkaiseva pelaaja. Sellainen haluan olla, Lankinen sanoi viime vuonna.

– AHL-aikana kehityin sekä kaukalossa että sen ulkopuolella. Paljon on vielä tekemistä kiekollisessa pelaamisessa, pelin lukemisessa ja puolustuksen kanssa kommunikoimisessa. Mutta tästä vain parannetaan, suomalaisvahti sanoo.

Henrik Borgström: NHL:n vapaiden agenttien toisena markkinapäivänä hyökkääjä Henrik Borgström teki vuoden mittaisen, kaksisuuntaisen sopimuksen Washington Capitalsin kanssa. NHL-tasolla suomalaisen palkka on 750 000 dollaria ja AHL:ssä 400 000 dollaria.

Borgströmillä on NHL-uraltaan (Florida Panthers, Blackhawks) kaikkiaan 110 NHL-ottelua (13+13=26). Hänen AHL-saldonsa 73 ottelusta on 16+29=45. Pohjois-Amerikassa Borgström on pelannut myös yliopistojääkiekkoa University of Denverin joukkueessa.

Sakari Manninen: Sakari Manninen teki NHL-sopimuksen Vegas Golden Knightsin kanssa. Sopimus on vuoden mittainen ja sen arvo on 750 000 dollaria. Hyökkääjä muistetaan Suomen maajoukkueesta ja KHL:stä.