Federer lopettaa uransa

Lajin elävä legenda Roger Federer on päättänyt siirtyä “tenniseläkeläiseksi”.

Federer kertoi asiasta itse somessa torstaina.

Sveitsiläisen viimeiseksi ATP-tason tennistapahtumaksi jää Laver Cup, joka pelataan Lontoossa viikon kuluttua.

Federer, 41, on ollut poissa aktiivitenniksestä pitkään, mutta nyt hän on vihdoin valmis vetäytymään kokokaan ammattilaiskiertueelta.

– Kolmen viime vuoden aikana minulla on ollut loukkaantumisia ja leikkauksia. Kehoni viesti on ollut viime aikoina selvä, Federer sanoi somevideossaan.

– Nyt minun on tiedostettava se, että on aika lopettaa kilpailu-ura. Pelaan tennistä jatkossakin, mutta en enää Grand Slam -turnauksissa tai ATP-kiertueella, Roger lisäsi.

Federer on yksi tenniksen historian suurimmista nimistä. Hän on paitsi yksi tenniksen suurista myös yksi kaikkien aikojen parhaista urheilijoista maailmassa.

Federerin pelaamisessa yhdistyivät tekninen täydellisyys, henkinen lujuus ja pohjaton voitontahto. Hänen veistoksellinen tyylikkyytensä kulminoitui legendaarisen kauniissa yhden käden rystylyönnissä.

Tenniksen mannerlaatat ovat liikkuneet muutenkin viime aikoina. Toinen elävä legenda, Serena Williams, jää pois ammattilaistenniksestä. Hän ei ole sanonut suoraan lopettavansa uraansa, mutta hänen äskettäiset kannanottonsa jättivät vähän arvailun varaa.

Federerin voitot tenniksessä

Baselissa syntynyt (8.8.1981) Roger Federer aloitti ammattimaisena tennispelaajana vuonna 1998. Ensimmäinen ATP-tason turnausvoitto tuli vuonna 2001 Milanossa.

ATP-urallaan Federer voitti kaikkiaan 103 turnausta ja kokosi palkintorahaa yli 130 miljoonaa dollaria. Tenniksen maailmanlistan ykköseksi hän nousi ensimmäisen kerran helmikuussa 2004.

Grand Slam -turnausvoittoja Federerille kertyi kaksinpelissä kaikkiaan 20. Hän voitti Australian avoimet kuusi kertaa, Wimbledonin kahdeksan kertaa ja US Openin viisi kertaa. Ranskan avoimet olivat hänelle vaikein voitettava: Roland Garrosilla hän oli paras vain kerran, vuonna 2009.

Nelinpelissä Federer voitti kahdeksan ATP-turnausta.

Olympialaisissa Federer saavutti kaksinpelin hopeaa ja nelinpelin kultaa.