Jääkiekon Liiga: kymmenen parasta pelaajahankintaa

Jääkiekon Liigan kautta 2023–24 on pelattu runkosarjan osalta noin kuudesosan verran. Otteluita on pelattuna joukkuetta kohden 8–12 kappaletta.

Kesän aikana Liigassa nähtiin paljon pelaajasiirtoja. Suomeen virtasi paljon laadukkaita pelimiehiä. Heistä monet ovat ottaneet suurta roolia joukkueessaan heti alkukaudesta.

Tässä artikkelissa käydään läpi alkukauden otteiden perusteella kymmenen parasta pelaajahankintaa. Mukaan mahtuu Suomen kaukaloista entuudestaan tuttuja kovia tekijöitä sekä Liigalle täysin uusia tuttavuuksia, jotka ovat saaneet liigauralleen lentävän lähdön.

10. Atro Leppänen, Vaasan Sport

24-vuotias puolustaja Atro Leppänen siirtyi Liigaan voitettuaan Kiekko-Espoossa Mestiksen mestaruuden lisäksi puolustajien piste- ja maalipörssin. Leppänen solmi Sportin kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen ja hän on ollut alkukaudesta kovassa iskussa. 11 otteluun on syntynyt pistepotti 4+2.

Leppänen on näyttänyt välittömästi, että hän pärjää liigatasolla. Hän on pelannut keskimäärin yli 20 minuuttia ottelua kohden. Leppäsen urakehitys on ollut hurjaa: hän pelasi viisi vuotta sitten vielä kakkosdivisioonassa.

Leppänen oli Sportilta riskitön haku, sillä osapuolet solmivat aluksi testisopimuksen, jonka myötä Leppänen lunasti paikan vaasalaisten takalinjoilta.

9. Petteri Lindbohm, HIFK

Jääkiekon NHL:ssäkin esiintynyt Petteri Lindbohm oli HIFK:lta kovan luokan hankinta puolustuskalustoon. 30-vuotias Lindbohm on puolustaja parhaassa iässä, ja hän on ehtinyt jo urallaan näkemään kaikki maailman huippusarjat. Palasi täksi kaudeksi kasvattajaseuraansa HIFK:hon, jossa hän ei ollut pelannut miesten tasolla koskaan.

Lindbohm on jämäkkä ja fyysinen puolustaja, jolta puolustusvelvoitteet hoituvat tehtaan takuulla, minkä lisäksi mies on mättänyt jo neljä maaliakin.

Äärimmäisen monikäyttöinen ja tärkeä palanen, joka kelpaisi kiistatta monelle muullekin seuralle. Teki HIFK:n kanssa kolmivuotisen sopimuksen, jossa on kuitenkin ulkomaan optiot kahdesta seuraavasta kaudesta, joten ei ole 100-prosenttisen varmaa, että Lindbohm nähdään tulevillakin kausilla Liigassa.

8. Miroslav Svoboda, Sport

Sport hankki täksi kaudeksi ulkomaalaisen ykkösvahdin, tshekkiläisen Miroslav Svobodan. Vaasalaisseuran maalivahtipelaaminen on ollut viime vuosina korkeintaan kohtalaista, mutta nyt ongelmaan on alkukauden perusteella saatu muutos aikaan.

28-vuotiaalla Svobodalla on alla hyviä kausia kotimaansa pääsarjasta. Tällä kaudella hän on pelannut yhdeksän Liigan ottelua (torjuntaprosentti 90,9 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,34).

Svoboda on tarjonnut lähes jokaisessa pelaamassaan ottelussa Sportille mahdollisuuden voittoon ja osoittanut olevansa huippuvahti Liigaan.

7. Petrus Palmu, TPS

Toissa kaudella Mikkelin Jukurien kapteenina Liigan piste- ja maalipörssissä toiseksi sijoittunut Petrus Palmu siirtyi tykkikautensa jälkeen Ruotsiin, jossa homma ei lähtenyt missään vaiheessa rokkaamaan. 26-vuotias Palmu palasi hakemaan uralleen uutta nostetta TPS:stä, joka on hänelle entuudestaan tuttu seura.

Palmu on kasannut kymmeneen otteluun pisteet 4+5, joten hänellä on jo sama pistemäärä tässä vaiheessa kautta kuin koko viime kaudella Ruotsissa yhteensä. Palmu on Liigan tasolle tähtiluokan pelaaja ja kuuluu TPS:n tärkeimpien pelaajien joukkoon.

Toistaiseksi Palmun tekeminen on näyttänyt erittäin hyvältä, mikä tekee taatusti hyvää myös itseluottamukselle.

6. Samuel Harvey, Rauman Lukko

Lukko lähti tähän kauteen uuden maalivahtitandemin johdolla. Toistaiseksi parempia otteita maalilla on esittänyt 25-vuotias kanadalaisvahti Samuel Harvey. Hän on pelannut seitsemän ottelua ja voittanut niistä viisi, minkä lisäksi nollapelejä on tilillä kaksi.

Harvey pelasi loistavan viime kauden monikansallisessa ICEHL-sarjassa ja on pystynyt jatkamaan kovia otteitaan myöskin Suomen kentillä. Torjuntaprosentti 93,3 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,36 ovat tällä hetkellä koko Liigan kärkilukemia.

Ennakkoon tasaväkisestä maalivahtikaksikosta Daniel Lebedeff on ainakin toistaiseksi joutunut jäämään hieman taka-alalle Harveyn huippuotteiden tieltä, vaikkakin vastuu on jakautunut vahtien välillä tasaisesti.

5. Heikki Liedes, Tampereen Tappara

Heikki Liedes jätti KooKoon taakseen kahden kauden jälkeen ja siirtyi Tapparaan. Hän iski kahdella viime kaudella 20 maalia, ja kova meno näyttää jatkuvan uudessakin ympäristössä.

Kymmeneen otteluun Liedes on iskenyt jo seitsemän maalia. Hän löytyy maalipörssin kärkikahinoista.

Liedekseltä löytyy kova rannelaukaus, ja hän on kliininen viimeistelijä. Tapparan kärkiketjuista löytyy monta huipputekijää, joiden seassa Liedes on ottanut tähän mennessä suurimman vastuun maalinteosta. Liedes on osunut tällä kaudella ylivoimalla, alivoimalla ja tehnyt kaksi voittomaalia, minkä lisäksi mies hoitaa puolustusvelvoitteet tunnollisesti.

4. Luke Martin, HIFK

Yhdysvaltalaispuolustaja Luke Martin on ollut alkukauden perusteella HIFK:lta kova haku Pohjois-Amerikasta. 25-vuotiaalla Martinilla oli alla piste per peli -kausi ECHL:stä ja 28 ottelun visiitti AHL:stä.

Martin oli kauden avausottelussaan vaikeuksissa, mutta sen jälkeen meno on ollut aivan eri luokkaa. Martin on viimeistellyt yhdeksään otteluun pisteet 3+6 ja on HIFK:n paras pistemies tällä hetkellä. Pelaa keskimäärin 20 minuuttia ottelua kohden ja on kentällä monessa mukana. Tukee hyökkäyksiä, pelaa ylivoimaa ja antaa kaikkensa puolustustehtävissä.

Martin ei joka ottelussa varsinaisesti loista kentällä, mutta hän tekee rauhallisuutensa kautta jatkuvasti pieniä asioita oikein ja niiden kautta ansaitsee taatusti joukkueen arvostuksen.

3. Otto Leskinen, Tappara

Otto Leskinen piipahti Tapparassa jo mestaruuskeväänä 2022 ja oli tuolloin erittäin vakuuttava. Viime kauden Leskinen pelasi AHL:ssä ja täksi kaudeksi hän palasi jälleen Tapparaan. Leskinen on kasannut kymmeneen otteluun pisteet 2+6 ja on parhaillaan koko Liigan tehotilaston ykkönen lukemalla +12.

Leskinen on vahva pelaaja niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan ja hän on tähän sarjaan eliittiä omalla pelipaikallaan. Pelaa Tapparan puolustajista keskimäärin toiseksi eniten, lähes 20 minuutta per ilta.

Leskinen on ollut jäällä peräti 17 kertaa, kun Tappara on tehnyt maalin tasakentällisin. Omissa on vastaavasti soinut vain viidesti. Leskisen sopimus Tapparan kanssa kattaa myös ensi kauden.

2. Petr Kodytek, Tampereen Ilves

Tshekkivirtuoosi Petr Kodytek on ollut Ilvekseltä oivallinen haku hyökkäykseen. Pelaa parhaillaan ensimmäistä kauttaan kotimaansa ulkopuolella, joten sopeutuminen uuteen sarjaan ei ole itsestäänselvyys. 11 otteluun Kodytek on iskenyt jo pisteet 9+2 ja hän johtaa Liigan maalipörssiä.

25-vuotiaalla Kodytekillä on alla pisterikkaita kausia kotimaansa pääsarjassa ja alun perusteella samaa on luvassa myös Liigassa. Kodytek viilettää Ilveksen ykkössentterinä ja on raapaissut pelipaikaltaan jo monta tärkeää maalia.

Kodytek on Liigan lyhimpiä pelaajia, mutta se ei menoa paljon haittaa. Lyhyestä varrestaan huolimatta Kodytek suunnistaa usein maalin edustalle ja latoo sieltä kiekkoja häkkiin.

1. Oula Palve, Ilves

Yhden AHL-kauden ja kolmen SHL-kauden jälkeen tähtisentteri Oula Palve palasi Liigaan, tällä kertaa Ilvekseen. Ennen ulkomaille siirtymistään Palve pelasi HPK:ssa ja TPS:ssä kaksi 50 tehopisteen kautta.

AHL-kausi olikin sitten haastava. Ruotsin-kausista keskimmäinen oli onnistunut, mutta kaksi muuta sisälsivät erinäisiä hankaluuksia. Palasi Liigaan suurin odotuksin ja on pystynyt vastaamaan huutoon välittömästi.

11 ottelun jälkeen kasassa on tehopisteet 3+9. Palveen kiekonkäsittely ja syöttöpeli ovat hiveltävää katseltavaa, ja hänen passeistaan joukkuetovereiden kelpaa latoa limppua pussiin. Palve on tällä tahdilla matkalla jälleen tehokkaaseen huippukauteen.

JONI ALATALO