NHL-kausi 2023-24: suomalaisia uusissa joukkueissa

Jääkiekon NHL:n kausi 2023-24 alkaa tiistaina 10. lokakuuta. Muutama suomalainen pelaaja nähdään uudessa joukkueessa.

NHL:ssä on kolmannen kerran 32 joukkuetta. Neljän divisioonan kolmelle parhaalle (yhteensä 12) on tiedossa varma paikka Stanley Cupin pudotuspeleihin. Lisäksi neljä joukkuetta etenee playoffeihin ns. villillä kortilla.

Pudotuspelit alkavat huhtikuussa, ja Stanley Cupin mestari on selvillä kesäkuussa. Mestaruutta puolustaa Vegas Golden Knights.

Seuraavassa katsaus tärkeimpiin suomalaisiin maisemanvaihtajiin.

Mikael Granlund, San Jose Sharks

Taitava ja monikäyttöinen hyökkääjä on lyhyen ajan sisään jo kolmannessa eri joukkueessa – viime kausi meni Nashville Predatorsissa ja pelaajakaupan myötä Pittsburgh Penguinsissa. Sharksilta ei odoteta paljon tällä kaudella, mutta Granlundille on suurta roolia tarjolla. Granlund, 31, oli kauden alla kokenein suomalainen kenttäpelaaja 750 NHL-ottelullaan.

Joonas Korpisalo, Ottawa Senators

Columbus Blue Jacketsista ja Los Angeles Kingsistä tuttu maalivahti pukee nyt Senatorsin värit. Ottawassa alkaa mielenkiintoinen aikakausi, ja joukkueelta odotetaan suurta edistysaskelta. Yksi palanen on maalivahtiosasto, jonka muodostavat Korpisalo ja Anton Forsberg.

– Meillä on paljon yhteistä historiaa, koska pelasimme yhdessä AHL:n Clevelandissa ja myöhemmin myös NHL:ää Columbuksessa. Hän ehti jo ylistää Ottawaa minulle. Mielestäni joukkueeseen tulee nyt hyvä maalivahtikaksikko, Korpisalo sanoi NHL:n verkkosivuilla.

Niko Mikkola, Florida Panthers

Hyväraaminen peruspuolustaja on jättänyt taakseen niin St. Louis Bluesin kuin New York Rangersin. Nyt edessä on peliajasta vääntäminen tasokkaassa Panthersissa. Ainakin alkukaudesta vastuuta voi olla tulossa, sillä Floridan alakerta kärsii loukkaantumisista.

Rasmus Kupari, Winnipeg Jets

Kupari päätyi Kingsistä Jetsiin osana suurta Pierre-Luc Dubois -kauppaa. Alaketjujen hyökkääjä on pelannut 130 NHL-ottelua ja 11 pudotuspelien kamppailua.

Joona Koppanen, Pittsburgh Penguins

Jämäkkä hyökkääjä pelasi uransa ensimmäiset viisi NHL-ottelua Boston Bruinsissa viime kaudella. Kesällä hän solmi kaksivuotisen sopimuksen Penguinsin kanssa. Kustannuspaikka löytynee AHL-joukkueesta, mutta jos putki kulkee, voi mahdollisuuksia avautua ylhäälläkin.

Lassi Thomson, Ottawa Senators

Suomalaispuolustaja teki syksyllä pienen pyörähdyksen ja kävi välillä NHL:n waiver-listan kautta Anaheim Ducksin kirjoissa. Senators napsi kuitenkin Thomsonin takaisin vahvuuteensa pari päivää ennen kauden alkamista.

Uusiin maisemiin

Mielenkiintoisin NHL-sopimukseton suomalaispelaaja on hyökkääjä Jesse Puljujärvi. Hänet kaupattiin viime kaudella Edmonton Oilersista Carolina Hurricanesiin, mutta kauden jälkeen Hurricanes ei tarjonnut uutta sopimusta. Puljujärvestä tuli rajoittamattomasti vapaa pelaaja.

Joel Kiviranta ei saanut jatkosopimusta Dallas Starsiin. Hän yritti koesopimuksella Colorado Avalancheen, mutta siellä ei tärpännyt. Hän sai kuitenkin kutsun AHL:n Colorado Eaglesin harjoitusleirille. Viime kaudella Winnipeg Jetsissä nähty Saku Mäenalanen on puolestaan siirtynyt Sveitsin liigaan.