Jääkiekon Liiga: NHL-varattujen pelaajien ranking

Jääkiekon Liigassa pelaa tälläkin kaudella paljon nuoria ja lupaavia pelaajia, jotka on varattu NHL:ään viime vuosien aikana. Heistä monet ovat ottaneet suurta roolia Liigassa ja kuuluvat oman joukkueensa tärkeimpiin pelaajiin.

Tässä artikkelissa käydään läpi Liigan parhaimpia NHL:ään varattuja pelaajia. Mukaan on huomioitu 2020-luvulla varattuja nuoria pelaajia, joilla on tulevaisuudessa realistinen mahdollisuus vähintään päästä yrittämään läpimurtoa jääkiekon NHL:ssä.

7. Oliver Kapanen, KalPa

Legendaariseen Kapasten kiekkosukuun kuuluva Oliver Kapanen, 20, pelaa KalPassa toista kauttaan. Hänellä on takanaan vahva debyyttikausi, jolla 55 otteluun syntyi 27 tehopistettä.

Tämän kauden 18 otteluun Kapanen on viimeistellyt pisteet 3+4=7. Tässä tulee olemaan seuraava Kapanen, joka nähdään NHL-jäillä.

Varaus: Montreal Canadiens, 2021, 2. kierros, 64. vuoro

6. Aleksi Heimosalmi, Porin Ässät

Ässissä kolmatta kautta lainalla pelaava Aleksi Heimosalmi, 20, ei ollut ennen NHL-varaustaan pelannut yhtään miesten ottelua, mutta nousi heti varauskesänsä jälkeen Ässien vakiokokoonpanoon.

Puolustaja on parantanut otteitaan Liigassa vähitellen. Heimosalmi solmi ensimmäisen NHL-sopimuksensa elokuussa 2021.

Varaus: Carolina Hurricanes, 2021, 2. kierros, 44. vuoro

5. Ville Koivunen, Oulun Kärpät

Kärppien hyökkääjä Ville Koivunen, 20, on jo solminut NHL-ensisopimuksensa. Se tapahtui jo vuonna 2021 hyvin pian varaustilaisuuden jälkeen.

Koivunen pelaa kolmatta kauttaan lainalla Kärpissä. Hän on kahdella viime kaudella iskenyt tasaiseen tahtiin hieman vajaat 30 tehopistettä per kausi. ja nykyisellä vauhdilla hän ylittäisi 30 tehopisteen rajan.

Koivunen käväisi viime keväänä kauden päätteeksi haistelemassa vauhtia AHL:ssä, jossa hän onnistui tekemään yhden maalin 12 ottelussa.

Varaus: Carolina Hurricanes, 2021, 2. kierros, 51. vuoro

4. Jani Nyman, Tampereen Ilves

Ilveksen 19-vuotias hyökkääjä Jani Nyman nousi viime kaudella vahvasti mukaan liigajoukkueen kokoonpanoon. Hän teki 29 otteluun peräti kymmenen maalia.

Vahvan kautensa ansiosta Nyman ansaitsi ensimmäisen NHL-sopimuksensa viime kesänä. Nyman on onnistunut myös tällä kaudella jatkamaan tuloksentekoa. Hänellä on kasassa 18 ottelun jälkeen tehopisteet 6+5=11.

Varaus: Seattle Kraken, 2022, 2. kierros, 49. vuoro

3. Lenni Hämeenaho, Ässät

Lenni Hämeenahon, 18, lapa on ollut alkukaudella tulikuuma. Hän on tehnyt jo yhdeksän maalia, kun takana on vasta 18 ottelua. Maalimäärä on sama, jonka Hämeenaho viimeisteli koko viime kaudella yhteensä. Silloin hän tarvitsi yhdeksän maalin tekemiseen 51 ottelua.

Tämän ja viime kauden välissä ollut varaustilaisuus on hyvin todennäköisesti antanut ässähyökkääjä Hämeenaholle lisää itseluottamusta, mikä heijastuu suoraan tilastoihin.

Varaus: New Jersey Devils, 2023, 2. kierros, 58. vuoro

2. Aatu Jämsen, Lahden Pelicans

Taiteilija kaukalossa ja sen ulkopuolella. Pelicansin räppäävä nuori taituri Aatu Jämsen, 21, teki viime kaudella upean läpimurron Liigaan ja takoi 43 otteluun 32 tehopistettä ollen joukkueensa parhaimmistoa.

Jämsen kävi kesällä Pohjois-Amerikassa nuorten NHL-lupausten kehitysleirillä ja onnistui tekemään siellä vaikutuksen. Sen jälkeen hän palasi Suomeen ja oli välittömästi elementissään.

Jämsen ehti pelata yhdeksän ottelua pistein 5+4=9. Sen jälkeen hän on ollut nyt useamman viikon sairastuvalla.

Varaus: Los Angeles Kings, 2020, 7. kierros, 190. vuoro

1. Niko Huuhtanen, Mikkelin Jukurit

Varauskesän jälkeisen kauden Niko Huuhtanen, 20, pelasi Pohjois-Amerikan juniorisarja WHL:ssä, jossa jälki oli hurjaa: 65 otteluun 77 tehopistettä.

Huuhtanen siirtyi viime kaudeksi Suomeen ja Mikkelin Jukureihin. Hän näytti heti, mikä on miehiään ja voitti Liigan parhaan tulokkaan palkinnon. Huuhtanen viimeisteli 48 ottelussa 30 tehopistettä, joista maaleja oli peräti 17.

Loistavan laukauksen omaava Huuhtanen on kasannut tällä kaudella 16 otteluun tehot 5+8=13.

Varaus: Tampa Bay Lightning, 2021, 7. kierros, 224. vuoro

JONI ALATALO