Saros on huippuhaluttu maalivahti NHL:n siirtomarkkinoilla

Nashville Predatorsin maalivahti Juuse Saros kuuluu jääkiekon NHL:ssä siirtotakarajan kuumimpiin puheenaiheisiin.

NHL:n siirtotakaraja 2024 tulee vastaan perjantaina 3. maaliskuuta.

Predators on ollut suhteellisen avoin siitä, että Saros voi olla kaupan. Kaupassa tulevan vastikkeen on kuitenkin oltava huippuluokkaa, koska suomalainen kuuluu liigan parhaisiin torjujiin.

Saroksella on sopimusta vain runsas vuosi jäljellä, mikä tekee hänestä yhä kiinnostavamman hankintakohteen. Palkkakattorasite on pelaajan tasoon nähden huokea, viisi miljoonaa dollaria, mikä puolestaan nostaa kiinnostavuuden pilviin.

Vaikka Saros on Nashvillessa ehdoton avainpelaaja, Predatorsin ei ole pakko takertua häneen. Jaroslav Askarov, 21, tekee nimittäin tulemistaan. NHL-tasolla Askarov on toki kokematon: tilillä on vasta kolme ottelua.

Tällä kaudella Askarov on tehnyt hienoa jälkeä AHL:n Milwaukee Admiralsissa. Hänellä on 29 ottelusta 21 voittoa, päästettyjen maalien keskiarvo 2,11 ja torjuntaprosentti 92,0.

Nashvillen paikallinen lehti The Tennessean haastatteli Sarosta ja sai tältä varsin mielenkiintoisia kommentteja.

– Ykköstavoitteeni on jäädä Nashvilleen, mutta koskaan ei saa sanoa ei koskaan. Trotz (Predatorsin GM Barry Trotz) on sanonut suoraan, ettei hän voi luvata minulle mitään, ja hän on pitänyt minut ajan tasalla. Puheita oli jo viime vuonna, ja nehän kuuluvat tähän bisnekseen. Olen jo tottunut niihin, Saros kertoi.

Mitä hankkivalla seuralla olisi tarjota Saroksesta?

Predators on innostunut kauden parhaaseen menoonsa ja vakavaan taisteluun pudotuspelipaikasta, joten siirtotakaraja saattaa tulla liian nopeasti vastaan. Saros on vasta 28-vuotias ja potentiaalisesti ykkösmaalivahtiluokkaa vielä pitkään. Siksi hän soveltuu paitsi joukkueen nykyhetkeen myös sen (ainakin osittaiseen) jälleenrakennukseen.

NHL:n siirtomarkkinoilla kaikki on kuitenkin mahdollista. New Jersey Devils tarvitsee laatuveskaria kipeästi, samoin Los Angeles Kings. Lisäksi Carolina Hurricanesilla on kysyntää – ainakin niin kauan kuin Frederik Andersen ei ole täydessä pelikunnossa.

Jos Devils haluaa saada Saroksen, sen on todennäköisesti kärkitason varausvuorojen lisäksi luovuttava jostain huippupelaajastaan. Se tarkoittaisi Jack Hughesin, Jesper Brattin tai Nico Hischierin laittamista likoon. Huima panostus, johon GM Tom Fitzgerald ei ehkä veny.

Entäpä Kings? Sillä olisi tarjota Anze Kopitarin ja Drew Doughtyn kaltaisia supertähtiä, mutta ikääntyvillä kavereilla ei ole paljon tulevaisuusarvoa. Toisaalta 21-vuotias Quinton Byfield ja 27-vuotias Adrian Kempe voisivat olla varsin kiintoisia vaihtoehtoja.

Hurricanes taas on yksi mestarikandidaateista ja vuorenvarma pudotuspelijoukkue, joten vahvan ryhmän hajottaminen kevään kynnyksellä vaikuttaa riskaabelilta. Toisaalta: jos Andersen ei pääse kuntoon, ovatko Pjotr Kotshetkov ja Antti Raanta maalivahteja, joiden panoksen turvin taistellaan Stanley Cupista?

Carolinan nuoret taitohyökkääjät Martin Necas, Seth Jarvis ja Andrei Svetshnikov saattaisivat hyvinkin kiinnostaa Nashvillea.

Saroksen siirtyminen toisaalle ennen NHL:n vuoden 2024 siirtotakarajaa on siis kimurantti tapaus, ja sen toteutuminen vaatisi hurjan jumppaamisen. Mutta jos kauppa syntyy, kahden seuran näkymät muuttuvat merkittävästi ja pudotuspelien alle saadaan aivan poikkeuksellista sähinää.