Jääkiekon Liiga: kymmenen parasta pelaajahankintaa

Jääkiekon Liigan kausi 2023–24 alkaa olla runkosarjan osalta loppusuoralla, joten on otollinen hetki tarkastella, mitkä joukkueet ovat tehneet onnistuneimpia pelaajahankintoja.

Joukkueilla on jäljellä muutama ottelu ennen pudotuspelien alkamista, ja taistelu sijoituksista käy kuumana.

Liigassa on nähty paljon pelaajasiirtoja ennen kauden alkua sekä kauden aikana. Tässä artikkelissa käydään läpi Liigan parhaat pelaajahankinnat kaudelle 2023–24 tähän asti nähtyjen otteiden perusteella.

Tilastot 2.3. pelattujen otteluiden jälkeen.

Parhaat hankinnat 6-10

10. Adam Clendening, Tampereen Ilves: Yhdysvaltalainen Adam Clendening siirtyi Ilvekseen lokakuussa. Hän tuli todella vakuuttavasti sisään Liigaan pelaamalla reilut 20 ottelua piste per peli –tahdilla.

Sittemmin pistetahti on hieman hyytynyt, mutta 38 otteluun syntyneet tehopisteet 8+20=28 ovat puolustajalle oikein vahva saldo. Pohjois-Amerikan AHL-sarjasta Suomeen siirtynyt Clendening on hyvin merkittävä palanen Ilveksen vahvassa puolustuskalustossa.

9. Otto Leskinen, Tampereen Tappara: Otto Leskinen palasi Tapparaan vietettyään viime kauden AHL:ssä. Hän saa Tapparan puolustajista eniten jääaikaa, lähes 20 minuuttia ottelua kohden.

Leskisen osalta huomionarvoinen seikka on se, että mies johtaa koko Liigan tehotilastoa upealla lukemallaan +26. Tehopisteitä on 50 ottelun jälkeen kasassa 6+26=32.

8. Carter Camper, Tappara: Kokenut yhdysvaltalaishyökkääjä Carter Camper on ollut ensimmäisellä kaudellaan Liigassa yksi Tapparan tehokkaimmista pelaajista. Camper on kasannut 56 otteluun tehopisteet 16+29=45.

Camper nimettiin myös välittömästi Tapparan kapteenistoon, joten hyökkääjä on tuonut panoksensa pöytään monella eri tapaa.

7. Arttu Ilomäki, KooKoo: Arttu Ilomäen viime kausi TPS:ssä oli vaisu. Nyt hän pelaa ensimmäistä kauttaan KooKoossa, ja jälki on ollut vahvaa.

Ilomäki on mättänyt 46 otteluun pisteet 16+27=43 ja hän on enää kahden pisteen päässä yhden kauden piste-ennätyksestään. Ilomäellä on ollut valtaosan kaudesta tärkeä rooli KooKoon ykkössentterinä.

6. Luke Martin, HIFK: Yhdysvaltalainen Luke Martin on ottanut itselleen HIFK:n puolustuksen kärkiroolin. Avauskauttaan Euroopassa pelaava Martin on saalistanut 52 otteluun tehot 9+35=44.

Martin aloitti kauden vahvasti ja on parantanut pelaamistaan koko ajan. Hän on HIFK:n peliaikatilaston kärkinimi pelattuaan yli 21 minuuttia illassa.

Parhaat hankinnat 1-5

5. Ben Tardif, KooKoo: Nuori kanadalaishyökkääjä Ben Tardif on tullut Liigaan ennakkoluulottomasti sisään. Hän iski toissa kaudella Pohjois-Amerikan ECHL-sarjassa 53 otteluun 59 tehopistettä, joten tuloksenteko ei ole miehelle vierasta puuhaa.

Tardif on ollut KooKoon kultakimpaleita tällä kaudella, koska 55 otteluun ovat syntyneet tehot 15+34=49. Tardif on KooKoon paras pistemies ja Liigan pistepörssin kärkikymmenikössä.

4. Nathan Schnarr, Lahden Pelicans: Kanadalaishyökkääjä Nathan Schnarr siirtyi Pelicansiin lokakuussa pelattuaan viime vuodet AHL:ssä. Hänellä on ollut iso rooli siinä, että Pelicans on hilannut itsensä kauden mittaan pohjamudista kärkitaisteluun.

Schnarr on edelleen lähes piste per peli –tahdissa: 48 otteluun on kasassa tehopisteet 15+31=46. Schnarr pelaa Pelicansin hyökkääjistä eniten, lähes 20 minuuttia ottelua kohden. Lisäksi keskushyökkääjänä pelaavan Schnarrin aloitusprosentti 53 on Liigan parhaimmistoa.

3. Ryan Lasch, Pelicans: Yhdysvaltalaiskonkari Ryan Lasch sai kauteen hitaahkon alun, mutta kauden edetessä tuttua Laschia on alkanut näkyä. Lasch on pistepörssin yhdeksäs ja syöttöpörssin toinen: 52 otteluun ovat kertyneet tehopisteet 8+43=51.

Tämän vuoden puolella myös maaliverkko on alkanut heilua Laschin laukauksista. Laschin merkitys Pelicansille korostuu taatusti pudotuspeleissä.

2. Oula Palve, Ilves: Oula Palve palasi Liigaan vaikean Ruotsin-kauden jälkeen ja on onnistunut nousemaan takaisin kotimaiselle huipputasolle.

Kauden 58 otteluun Palve on mättänyt tehopisteet 18+41=59. Hallussa on tällä hetkellä pistepörssin toinen sija. Palve on pelannut pitkälti koko kauden samojen ketjukavereiden kanssa, ja jälki onkin ollut vakuuttavaa.

1. Jori Lehterä, HIFK: Jori Lehterän siirto Tapparasta HIFK:hon on sujunut erinomaisesti. Kauden 54 otteluun Lehterä on kasannut tehopisteet 6+48=54. Lehterä on Liigan syöttöpörssin kärkinimi ja pistepörssin viides.

Lehterä pelasi 307 NHL-ottelua ja 39 pudotuspelien kamppailua vuosina 2014–19.

Lehterä on aloittanut kaikista Liigan pelaajista eniten ja voittanut aloituksia omilleen yli 55 prosentin varmuudella. Lehterän merkitys koko HIFK:n joukkueelle on ollut valtava niin pelillisen panoksen kuin persoonan puolesta. Hänet nimettiin kesken kauden joukkueen kapteeniksi, mikä on vaikuttanut koko joukkueen pelaamiseen positiivisesti.

JONI ALATALO