Jääkiekon Liigan merkittävimmät pelaajasiirrot

Jääkiekon Liigan kausi 2024-25 alkaa olla jo nurkan takana. Rauman Pitsiturnaus on käynnistänyt harjoituskauden, ja varsinainen runkosarja starttaa reilun kuukauden kuluttua.

Joukkueet ovat valmistautuneet alkavaan kauteen pitkin kesää vahvistamalla miehistöjään uusilla hankinnoilla. Tässä artikkelissa käydään läpi jokaisen Liiga-joukkueen merkittävimmät peliliikkeet kevään ja kesän siirtomarkkinoilla.

Artikkelissa on huomioitu siirrot, jotka olivat tiedossa 2. elokuuta mennessä.

HIFK

HIFK värväsi keväällä kaksi tshekkiläistä pelaajaa. Puolustaja Ronald Knot sekä Tampereen Ilveksessä viime kaudella 20 maalia iskenyt hyökkääjä Petr Kodytek edustavat ensi kaudella HIFK:ta. Isokokoinen Knot tuo joukkueen takalinjoille jämäkkyyttä, kun taas pienikokoinen Kodytek tuo taitoa ja maalintekouhkaa hyökkäykseen.

Kotimaisia hankintoja HIFK on tehnyt muutamia. Seuraa aiemminkin urallaan edustanut Panu Mieho palaa Helsinkiin kuuden vuoden tauon jälkeen, ja HIFK:n junioreissa aikanaan pelannut Daniel Mäkiaho pääsee nyt pelaamaan HIFK:n edustusjoukkueessa.

Runkosarja- ja pudotuspeliottelut yhteenlaskettuna yli tuhat ottelua Liigassa pelannut Juhani Jasu nähdään jatkossa punapaidassa aloitusympyröissä.

HPK

HPK:n uudet hankinnat ovat pääasiassa nuoria suomalaispelaajia, mutta mukaan mahtuu myös muutama ulkomaalaishankinta. Mielenkiintoisin nimi on AHL-kokemustakin omaava kanadalaishyökkääjä Kyle Topping, joka esiintyi viime kaudella edukseen Ruotsin Allsvenskanissa.

Ruotsalaishyökkääjä Christopher Bengtsson on puolestaan tuttu nimi KalPasta kaudelta 2015-16.

Nuori hyökkääjälupaus Jesse Kiiskinen vaihtoi Pelicansin HPK:hon kahden seuraavan kauden ajaksi. Lisäksi HPK värväsi KooKoosta puolustaja Miska Kukkosen sekä hyökkääjä Olli Korhosen.

Tampereen Ilves

Ilveksen riveissä nähdään jälleen uusi tshekkiläinen maalivahti, kun koko uransa kotimaassaan pelannut Dominik Pavlat vartioi tupsukorvien veräjää alkavalla kaudella. Ilveksen uusi päävalmentaja Tommi Niemelä toi Pelicansista puolestaan mukanaan luottopakkinsa Toni Utusen.

Hyökkäyskalustoonsa Ilves on kiinnittänyt kovia tekijöitä. Vaasan Sportissa kahden viime kauden aikana kovat tehot tykittänyt ruotsalaishyökkääjä Jens Lööke on yksi Liigan parhaimmista maalintekijöistä. Kaksi edellistä kautta Ruotsissa viilettänyt Joonas Nättinen palaa Suomen kaukaloihin kuuden vuoden tauon jälkeen.

NHL-sopimuksen New York Rangersin kanssa solminut Kalle Väisänen pelaa Ilveksessä ensi kauden lainalla. Ilveksen hyökkäykseen tarttui myös tshekkiläistä taitoa Adam Najmanin myötä.

Mikkelin Jukurit

Jukurit hankki Mestiksessä viime kaudella kovat tehot iskeneen ruotsalaislupaus Ludwig Perssonin, joka on NHL-sopimuksen alainen lainapelaaja. Niin ikään Mestiksessä vahvasti esiintynyt yhdysvaltalainen Alex Berardinelli vaihtaa Mestiksen Liigaan.

Ulkomaalaista verta mikkeliläisten hyökkäykseen tuovat myös muun muassa norjalainen Thomas Olsen sekä yhdysvaltalainen Isaac Johnson. Molemmilla on takana onnistunut kausi.

Pelicansista tutut Aleks Haatanen sekä Sakke Hämäläinen vaihtavat urallaan ensimmäistä kertaa seuraa Liigan sisällä, kun Lahti vaihtuu Mikkeliin kahden seuraavan kauden ajaksi. Pakistoon Jukurit hankki Ruotsin kaukaloista Kim Johanssonin. TPS:stä tuttu maalivahti Eetu Anttila on puolestaan Jukurien uusin maalivahtivärväys.

JYP

JYP on tehnyt tuntuvia hankintoja hyökkäysosastolleen. Pelicansissa viime kaudella vakuuttavasti esiintynyt Nathan Schnarr tarttui JYPin haaviin. Uransa uuteen nousuun Jukureissa saanut Pekka Jormakka palaa puolestaan Jyväskylään pelattuaan siellä viimeksi kaudella 2010-11. SaiPassa noin 20 maalin kausivauhtia tykitellyt Valtteri Ojantakanen on jatkossa JYPin mies.

Ulkomaalaisvahvistuksena JYP naarasi kanadalaisen Alex Dostien, jolla on alla pisterikkaita kausia Euroopassa.

Jukurien pitkäaikainen luottosentteri Otto Mäkinen sekä Lukossa viime kaudella pelannut Tuukka Tieksola nähdään myös ensi kaudella Jyväskylässä.

KalPa

KalPa käväisi ryöstöretkellä Mikkelissä: viimeiset kolme kautta Jukureita edustanut tanskalaispuolustaja Oliver Larsen siirtyi KalPaan.

Hyökkäykseen KalPa värväsi mielenkiintoisen hyökkääjän. Viime kaudella ECHL-sarjassa 87 tehopistettä tykittänyt Patrick Curry nähdään ensi kaudella Liigassa.

KalPa naarasi rapakon takaa myös toisen pelaajan. Nuori suomalaislupaus Veeti Miettinen palaa Suomen kaukaloihin pelattuaan neljä kautta Pohjois-Amerikan yliopistosarjassa. Mestiksen pistepörssin viime kaudella voittanut Leo Ring siirtyy myös KalPan riveihin.

Kiekko-Espoo

Liigaan palaava Kiekko-Espoo on tehnyt monia kiinnostavia pelaajahankintoja. Se on värvännyt useita kokeneita, entuudestaan espoolaiselle jääkiekolle tuttuja pelaajia remmiinsä, kuten Aleksi Laakson, Ville Lajusen, Matti Järvisen ja Tomi Sallisen.

Maalinsuulleen Kiekko-Espoo hankki Ruotsin kaukaloista Marcus Hellgrenin. HIFK:sta Kiekko-Espoo nappasi Kasper Kotkansalon, Niko Seppälän sekä Joni Ikosen. Tapparassa Suomen mestaruuden viime keväänä voittanut Heikki Liedes latoo jatkossa maaleja Espoossa.

Ulkomailta Kiekko-Espoo löysi muun muassa tanskalaispuolustaja Anders Kochin, kanadalaishyökkääjä Cameron Hillisin sekä SaiPastakin tutun kanadalaishyökkääjä Peter Quennevillen.

KooKoo

KooKoon joukkue on kokenut todellisen myllerryksen. Ensinnäkin maalivahtiosasto on mennyt uusiksi, sillä ensi kauden maalivahtitandemina toimii NHL:ssäkin esiintynyt Antoine Bibeau sekä viimeksi Tapparaa edustanut Eetu Randelin. Pakiston uudet lisäykset ovat yhdysvaltalainen David Farrance sekä HIFK:stakin tuttu norjalainen Christian Kåsastul.

KooKoo on saanut kesän aikana kaksi tuttua paluumuuttajaa, kun Joonas Oden sekä unkarilainen Vilmos Gallo palaavat Kouvolaan. Varsinkin Gallo oli KooKoolle takavuosina vahvistus.

Tapparasta ja Ässistä tuttu Marcus Davidsson sekä kanadalaishyökkääjä Riley Sawchuk ovat KooKoolle täysin uusia tuttavuuksia.

Oulun Kärpät

Kärpät teki huippuluokan hankinnan JYPistä, kun kanadalainen maalipyssy Reid Gardiner jätti Jyväskylän taakseen ja siirtyi Ouluun. Gardinerin kolmen Liiga-kauden maalimäärät ovat 23, 27 ja 24. KooKoon viime kauden paras pistemies, 50 tehopistettä nakutellut kanadalaishyökkääjä Ben Tardif, vaikuttaa niin ikään Kärpissä ensi kaudella.

Jukureissa 45 tehopistettä viimeistellyt tshekkihyökkääjä Michal Kovarcik pukee myös tulevalla kaudella Kärppien pelipaidan ylleen.

Tapparassa kaksi Suomen mestaruutta voittanut Patrik Virta palaa yhden kauden tauon jälkeen Suomeen ja edustaa ensimmäistä kertaa urallaan Kärppiä.

Rauman Lukko

Lukon uusin värväys maalinsuulle on yhdysvaltalainen John Lethemon, joka on pelannut koko aiemman uransa Pohjois-Amerikassa. Myös puolustukseen on tarttunut vahvistuksia rapakon takaa. Kim Nousiainen palaa Suomen kaukaloihin kahden vuoden tauon jälkeen, ja Alex Peters siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan Eurooppaan.

Lukko nappasi pakistoonsa uusia nimiä myös Ruotsista: Jukureista tuttu Anton Olsson sekä SaiPaa edustanut Nuutti Viitasalo siirtyivät Raumalle.

Lukon joukkue saa mieluisan paluumuuttajan, kun Chicago Blackhawksin sopimuspelaaja Antti Saarela palaa joukkueeseen ensi kauden kattavalla lainasopimuksella. Lisäksi Lukko kaappasi 147 NHL-ottelua urallaan pelanneen Karson Kuhlmanin, jonka viime kausi sujui AHL:ssä. Lukon haaviin tarttui Pohjois-Amerikasta myös yhdysvaltalaissentteri Patrick Khodorenko.

Lahden Pelicans

Viime kauden hopeajoukkue Pelicans värväsi maalivahdiksi ruotsalaisen Olof Lindbomin, joka on pelannut viime vuodet Pohjois-Amerikassa ECHL-sarjassa. Takalinjoilleen lahtelaisseura hankki tshekkiläisen Libor Zabranskyn, joka on ehtinyt edustamaan Liigassa myös Jukureita ja Ässiä.

Pelicansin merkittävin hankinta kesän aikana on taiturimainen hyökkääjä Iikka Kangasniemi, joka siirtyy urallaan jo kolmatta kertaa joukkueen riveihin. Hän on pelannut parhaan Liiga-kautensa juuri Pelicansissa.

Joukkueen muita hyökkääjähankintoja ovat HIFK:n alaketjujen sentteri Miro Väänänen sekä NHL-sopimuksen alainen oma kasvatti Rasmus Kumpulainen.

SaiPa

SaiPa nappasi uuden maalivahdin TPS:stä. Filip Lindberg torjuu jatkossa kiekkoja SaiPan maalilla. Liigassa aikanaan hyviä tehoja pakin paikalta iskenyt Mikko Kousa siirtyy myös SaiPaan ja tuo joukkueeseen kokemusta.

Petmanin veljekset Ville ja Mikko palaavat kasvattajaseuraansa SaiPaan. Heistä Ville solmi SaiPan kanssa yksivuotisen sopimuksen ja Mikko elokuun loppuun kattavan pätkäsopimuksen, jonka umpeutumisen jälkeen SaiPalla on optio vuokrata hänet koko kaudeksi JYPistä.

Ulkomailta SaiPa on haalinut tanskalaisen Oliver Kjaerin sekä norjalaisen Viktor Granholmin.

Vaasan Sport

Sport hankki puolustukseensa kokoa ja kokemusta Miro Karjalaisen ja Otso Rantakarin muodossa. Karjalainen tavoittelee vaikeiden vuosien jälkeen ehjää kautta, ja Rantakarilta löytyy meriittejä useista eri sarjoista ja seuroista.

Pakistoonsa Sport värväsi myös ruotsalaisen Viktor Langin.

Sportin hyökkäyskalustoon lisätään jälleen yksi uusi ruotsalaisnimi, kun KooKoossa pari oivaa kautta vetänyt Linus Andersson siirtyy Vaasaan. Nuori sveitsiläishyökkääjä Paul Mottard on Sportilta satsaus tulevaisuuteen.

Tampereen Tappara

Hallitseva jääkiekon Suomen mestari Tampereen Tappara kotiutti maalilleen Juha Metsolan, joka oli voittamassa seurassa kolmea peräkkäistä hopeaa vuosina 2013-15. Puolustuskalustoonsa Tappara on lisännyt TPS:ssä vahvasti esiintyneen Ruben Rafkinin, Ässissä onnistuneen Aleksi Matinmikon sekä pitkään KalPassa pelanneen Hugo Gallet’n.

NHL-kaukaloissakin piipahtanut Daniel Brickley nähdään myös ensi kaudella Tapparassa.

Hyökkäyskalustoaan Tappara vahvisti sekä Lukon että KalPan luottosenttereillä. Julius Mattila ja Aapeli Räsänen nimittäin kaapivat aloituksia ja tehoilevat Tapparassa ensi kaudella. Tänä kesänä ykköskierroksella NHL:ään varatulla Konsta Heleniuksella on myös sopimus Tapparan kanssa, mutta hän solmi kesällä NHL-sopimuksen, joten hänen ensi kauden pelipaikkansa ei ole vielä selvillä.

TPS

TPS on ollut suhteellisen maltillinen kesän siirtomarkkinoilla. Maalilleen se on värvännyt ruotsalaisen Adam Wernerin, jonka tililtä löytyy kaksi pelattua NHL-ottelua. Hänelle on tarjolla ykkösvahdin tontti Turussa.

Kanadalaishyökkääjä Carter Savoie siirtyy TPS:n joukkueeseen. Hän on pelannut viime vuodet AHL:ssä.

Lisäksi suomalaishyökkääjät Eetu Päkkilä ja Markus Oden ovat TPS:n kesän pelaajahankintoja, heistä Odenin sopimukseen sisältyy koeaika, joka on voimassa syyskuun loppuun asti.

Porin Ässät

Ässät vahvistuu takavuosien maalipyssyllä, sillä Liigan maalikuninkuuden kahdesti voittanut Olli Palola edustaa ensi kaudella porilaisjoukkuetta.

Kärpissä viime kaudella flopannut Peter Tiivola palaa Ässiin, jossa hän on pelannut ammattilaisuransa parhaat kaudet. Pitkän loukkaantumisen viime kaudella selättänyt Jonne Tammela siirtyy SaiPasta Ässiin tavoittelemaan ehjää kautta.

Ässien puolustukseen palaa puolestaan seuran oma kasvatti Valtteri Viljanen, joka vietti seitsemän kautta muualla, muissa Liiga-seuroissa sekä Ruotsissa. Pelicansin hopeamiehistöön kuulunut Kasper Puutio siirtyy Poriin. Ulkomailta Ässät värväsi tshekkiläisen Radek Kucerikin.

JONI ALATALO