NHL:n mielenkiintoisimmat suomalaissiirrot ja -sopimukset

Jääkiekon NHL:ssä runkosarja 2024-25 starttaa 4. lokakuuta. Seurat ovat tuttuun tapaan valmistautuneet uuteen kauteen tekemällä lukuisia uusia pelaajahankintoja kesän aikana.

Kesän aikana NHL:ssä on nähty myös paljon suomalaisiin liittyviä peliliikkeitä. On vaihtokauppoja, vapaiden agenttien siirtoja uuteen seuraan, jatkosopimuksia sekä varauksia. Tässä artikkelissa käydään läpi kesän kymmenen mielenkiintoisinta suomalaistapahtumaa NHL:ssä.

10. Ville Heinola

Winnipeg Jetsin kesän 2019 NHL Draftin ensimmäisen kierroksen varaus Ville Heinola, 23, on joutunut Jetsissä viime vuosina hankalaan tilanteeseen. Pelipaikka NHL:ssä on ollut Heinolalle työn ja tuskan takana.

NHL-urallaan Heinola on pelannut tähän mennessä 35 ottelua. Viime kauden suomalaispuolustaja pelasi kokonaan AHL:ssä, jossa peli on kulkenut mallikkaasti.

Nyt tilanteeseen tulee muutos. Heinola solmi Jetsin kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen, joka on yksisuuntainen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Heinolaa voi enää heittää farmiin ilman waiver-listan kautta kulkemista. Näin ollen Heinolalle on luvassa peliaikaa NHL:ssä, jos ei Jetsissä, niin jossain muussa seurassa.

9. Jani Hakanpää

Neljä viime kautta NHL:ssä pelannut puolustaja Jani Hakanpää, 32, on jättämässä Dallas Starsin taakseen. Hän on menossa vapaana agenttina Toronto Maple Leafsiin, mutta sopimusta ei ole vielä vahvistettu.

Hakanpää on vakiinnuttanut paikkansa NHL:ssä luotettavana oman pään luutana. Hän ei mässäile pisteillä, mutta hän pitää puolustustehtävistä hyvää huolta, mikä näkyy myös positiivisella tavalla tehotilastossa.

Hakanpäästä on kuitenkin tipahtanut harmillisia uutisia: hänen koko uransa jatko on tällä hetkellä vaakalaudalla. Hakanpää on ollut polvivaivojen vuoksi sivussa peleistä maaliskuusta lähtien.

8. Joonas Korpisalo

Boston Bruins ja Ottawa Senators pyöräyttivät kesäkuussa vaihtokaupan, jossa Joonas Korpisalo siirtyi Bruinsiin, kun taas kauden 2022-23 paras maalivahti Linus Ullmark siirtyi vaihdossa Senatorsiin. Bruins sai myös hyökkääjä Mark Kastelicin ja ykköskierroksen varausvuoron. Senators maksaa 25 prosenttia Korpisalon palkasta.

Korpisalo, 30, pelasi Senatorsissa yhden kauden ajan. Hän torjui 55 ottelusta 21 voittoa torjuntaprosentin ollessa 89,0. Korpisalo toimi Senatorsissa ensimmäistä kertaa NHL-urallaan selkeänä ykkösvahtina. Aiemmalla urallaan hän jakoi vastuuta tasaisesti Columbus Blue Jacketsissa muun muassa Elvis Merzlikinsin kanssa sekä toimi kakkosvahtina Sergei Bobrovskin kantaessa isoa kuormaa.

Korpisalon nykyinen NHL-sopimus on voimassa kauden 2027-28 loppuun saakka. Hän tienaa keskimäärin neljä miljoonaa dollaria per kausi.

7. Kaapo Kakko

New York Rangersin kesän 2019 ensimmäinen varaus (koko NHL Draftin toinen) Kaapo Kakko, 23, ei ole onnistunut lunastamaan häneen kohdistettuja odotuksia NHL:ssä. Viiden pelatun NHL-kauden jälkeen Kakko on parhaimmillaan iskenyt 40 tehopistettä kaudessa.

Kakon aiempi sopimus päättyi viime kauteen. Viime vuosina myös useissa siirtohuhuissa pyörinyt Kakko teki kesäkuussa yksivuotisen ja 2,4 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen Rangersin kanssa.

Kakolla alkaa olla viimeiset hetket käsillä nostaa NHL-uraansa liitoon Rangersissa. Kakon sopimus on jälleen ensi kesänä katkolla, joten edessä on Kakon kannalta merkittävä kausi.

6. Eeli Tolvanen

Kesän 2017 ensimmäisen kierroksen varaus Eeli Tolvanen, 25, ei tahtonut saada koneitaan kunnolla käyntiin hänet varanneessa Nashville Predatorsissa. Joulukuussa 2022 Tolvasen tilanteessa tapahtui merkittävä käänne, kun Predators asetti suomalaishyökkääjän waiver-listalle, ja Seattle Kraken nappasi tämän joukkueeseensa.

Tolvasella on nyt takana puolitoista kautta Krakenissa. Viime kausi oli hänelle NHL-uransa paras, kun 81 otteluun syntyi 41 pistettä.

Heinäkuussa Kraken tiedotti tehneensä Tolvasen kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen, jonka vuosittainen arvo on keskimäärin 3,475 miljoonaa dollaria. Takavuosien kasvukipuilujen jälkeen Tolvanen on onnistunut seurasiirron myötä kehittymään vahvaksi NHL-pelaajaksi, joka tekee erinomaista tulosta joukkueen terävimmän kärjen taustalla.

5. Konsta Helenius

Superlupaava suomalaishyökkääjä Konsta Helenius, 18, oli koko viime kauden ison suurennuslasin alla, sillä horisontissa häämötti NHL:n varaustilaisuus. Buffalo Sabres varasikin Heleniuksen ensimmäisellä kierroksella numerolla 14.

Pian varaustilaisuuden jälkeen Sabres tiedotti tehneensä Heleniuksen kanssa kolmivuotisen sopimuksen. Heleniuksella oli sopimus myös Liigaan Tampereen Tapparan kanssa, mutta nuorukainen lähtee tavoittelemaan pelipaikkaa Sabresin organisaatiosta ensi kaudeksi.

Nuoresta iästään huolimatta Helenius onnistui vakuuttamaan otteillaan jo viime kaudella Liigassa Mikkelin Jukureissa. Hän iski 51 otteluun tehopisteet 14+22=36.

4. Ukko-Pekka Luukkonen

Maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen, 25, hakeutui kesällä välimieskäsittelyyn, sillä hän ei päässyt Buffalo Sabresin kanssa sopuun uudesta sopimuksesta. Välimieskäsittelyä ei lopulta kuitenkaan tarvittu, koska Sabres kiinnitti Luukkosen heinäkuun lopulla viideksi vuodeksi. Luukkonen tienaa keskimäärin 4,75 miljoonaa dollaria kaudesta uuden sopimuksen myötä.

Sabres varasi Luukkosen toisella kierroksella vuonna 2017. Tämän jälkeen hän marinoitui aluksi rauhassa juniorisarja OHL:ssä, minkä jälkeen hän nousi vähitellen ECHL:n kautta AHL:ään. NHL:ssä Luukkonen debytoi kaudella 2020-21.

Luukkonen on pelannut nyt kaksi varsinaista kautta NHL:ssä. Ensimmäisellä kaudella hän jakoi vastuun useiden torjujien kanssa, mutta viime kaudella hän toimi Sabresin selkeänä ykkösvahtina. Hän pelasi 54 ottelua. ja torjuntaprosentiksi tuli 91,0. Sabres on saanut Luukkosesta luotettavan veräjänvartijan usean vuoden ajaksi.

3. Anton Lundell

Ensimmäisen NHL-sopimuksensa Stanley Cupin mestaruuteen huipentanut Anton Lundell, 22, solmi Florida Panthersin kanssa heinäkuussa kuusivuotisen jatkosopimuksen, jonka keskimääräinen vuosittainen arvo on viisi miljoonaa dollaria.

Vuonna 2020 ensimmäisellä kierroksella varattu Lundell on kolmen NHL-kautensa aikana ehtinyt kokemaan jo paljon. Hän pelasi kahtena viime kautena Stanley Cupin finaaleissa, ja nuorella hyökkääjällä onkin tilillä peräti 54 pelattua pudotuspelikamppailua.

Ennätyspisteensä Lundell iski tulokaskaudellaan, jonka aikana 65 otteluun syntyi 44 pistettä. Tehojen lisäksi Lundell on kehittynyt kokonaisvaltaisessa pelaamisessaan huomattavasti kolmen NHL-kautensa aikana. Häntä on useasti verrattu myös saman seuran supertähteen, Aleksander Barkoviin.

2. Teuvo Teräväinen

Teuvo Teräväinen, 29, nähdään jälleen Chicago Blackhawksissa. Hän teki seuran kanssa kolmivuotisen sopimuksen, jonka nojalla hän tienaa kaudesta keskimäärin 5,4 miljoonaa dollaria.

Teräväinen on alkujaan Blackhawksin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2012. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan Pohjois-Amerikassa (2014-15) Teräväinen jakoi kauden NHL:n ja AHL:n välillä, mutta pudotuspelivaiheessa hän nappasi NHL-miehistöstä nuorena miehenä ison roolin ja pelasi erinomaiset finaalit, kun Blackhawks eteni Stanley Cupin voittoon.

Seuraavalla kaudella Teräväinen vakiinnutti paikkansa Blackhawksin miehistöstä. Tämän jälkeen tutut maisemat jäivät kuitenkin taakse, ja Teräväinen siirtyi lopulta kahdeksan kauden ajaksi Carolina Hurricanesiin.

Hurricanesissa pelatessaan Teräväinen tehtaili parhaalla kaudellaan 76 tehopistettä ja nousi Sebastian Ahon rinnalla ryhmän tähtipelaajaksi. Teräväisen Hurricanes-ajalle osui myös vaikeampia jaksoja, mutta hän onnistui selättämään ne tyylikkäästi.

Nyt Teräväisellä on edessä paluu juurille monta vuotta kokeneempana ja paljon parempana ja valmiimpana pelaajana. Viimeksi Blackhawksia edustaessaan Teräväinen otti oppia kokeneilta seuraikoneilta, nyt hän voi itse kokeneena pelaajana näyttää esimerkkiä muun muassa 19-vuotiaalle Connor Bedardille.

1. Juuse Saros

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä NHL:stä jysähti kova suomalaisuutinen. Nashville Predators solmi maalivahti Juuse Saroksen kanssa kahdeksan vuoden jatkosopimuksen. Saros tienaa tuoreella sopimuksella keskimäärin 7,74 miljoonaa dollaria kaudesta, joten sopimus on kokonaisarvoltaan yli 60 miljoonaa dollaria.

Saros, 29, pelaa ensi kauden vielä vanhalla sopimuksellaan, minkä jälkeen tuoreempi sopimus astuu voimaan. Saros on näin ollen kiinnitetty Predatorsiin kesään 2033 asti.

Saros on Predatorsin neljännen kierroksen varaus. Hän pelasi ensin pari kautta AHL:ssä, kunnes nousi NHL:ään kakkosmaalivahdin paikalle kärkkymään Pekka Rinteen pelipaikkaa. Kaudella 2019-2020 Saros nappasikin pitkän uran tehneeltä Rinteeltä ykkösvahdin viitan, jota hän edelleenkin ylpeänä kantaa.

Edellisen kolmen kauden ajan Saros on toiminut Predatorsin selkeänä ykkösvahtina ja pelannut 64-67 ottelua kaudessa. Torjuntaprosentti on näillä kausilla huidellut parhaimmillaan 92:n tuntumassa. Saros sai itseoikeutetusti paikan myös Suomen maajoukkueen neljän maan kansainväliseen huipputurnaukseen, onhan hän Suomen paras maalivahti juuri nyt.

JONI ALATALO

Ekstra: Patrik Laine

Tämän artikkelin alkuperäisen version julkaisemisen jälkeen varmistui, että Laine siirtyy Montreal Canadiensiin Columbus Blue Jacketsista. Canadiens tiedotti 19. elokuuta 2024 hankkineensa Laineen. Montreal sai kaupassa myös toisen kierroksen varausvuoron vuoden 2026 NHL Draftiin, kun taas Blue Jackets sai vastikkeeksi puolustaja Jordan Harrisin.