Jääkiekon Liigan 10 parasta pelaajahankintaa

Jääkiekon Liigan kausi 2024-25 käynnistyy aivan tuota pikaa. Tiistaina 10. syyskuuta pelataan seitsemän ottelun kierros.

Pitkän kesän aikana joukkueet ovat varustautuneet kohti uutta kautta. Pelaajahankintoja on tehty tuttuun tapaan paljon.

Tässä artikkelissa käydään läpi Liigan kymmenen parasta pelaajahankintaa. Listalla on pelaajia, joiden siirto uuteen seuraan vaikuttaa etukäteisarvioissa hyvältä niin joukkueen kuin pelaajankin kannalta.

10. Heikki Liedes, Kiekko-Espoo

Liigaan palaava Kiekko-Espoo värväsi joukkueeseensa paljon kokemusta ja rutiinia. Uusista hankinnoista nimekkäin on Heikki Liedes. Hän teki viime kaudella Tampereen Tapparassa 18 maalia, ja sitä ennen hän ylsi KooKoossa kahdella peräkkäisellä kaudella 20 maalin rajapyykkiin.

Liedes, 31, tuo Kiekko-Espooseen maalintekovoimaa, monipuolisen duunarin asenteen sekä voittamisen kulttuuria. Mies on voittanut Suomen mestaruuden sekä Tapparassa että Rauman Lukossa.

Liedeksen sopimus Tapparaan olisi kattanut ensi kaudenkin, mutta se lopulta purettiin, ja mies päätyi Espooseen kahden vuoden sopimuksella. Ei ole mitenkään itsestäänselvyys, että Liedeksen tasoinen pelaaja nähdään liiganousijajoukkueessa.

9. Oliver Larsen, KalPa

Tanskalainen Oliver Larsen oli Olli Jokisen luottomies Mikkelin Jukureissa viimeiset kolme kautta. Hän kuului mikkeliläisryhmän kärkipuolustajiin yhdessä Linus Nässenin kanssa.

Vahvat otteet herättivät myös muiden seurojen mielenkiinnon. Lopulta KalPa onnistui haalimaan miehen kahdeksi vuodeksi.

Larsen, 25, meni Mikkelin-vuosinaan koko ajan eteenpäin pelaamisessaan. Viime kaudella syntyivät myös ennätykselliset 31 tehopistettä. Larsenilla oli iso rooli Jukurien viime vuosien vahvoissa otteissa luotettavan oman pään pelaamisensa myötä.

8. Jens Lööke, Tampereen Ilves

Kovia pistetykkejä menettänyt Ilves nappasi vahvan maalintekijän toisesta seurasta Liigan sisällä. Vaasan Sportin ruotsalaishyökkääjä Jens Lööke, 27, pelaa seuraavat kaksi kautta Tampereella.

Lööke teki Sportissa pelatessaan 79 otteluun 29 maalia ja yhteensä 64 tehopistettä. Miehellä on painava laukaus, jolla hän on tehnyt tuhojaan muun muassa ylivoimalla.

Lööke saa nyt oivan tilaisuuden todistaa, että hän pärjää myös kirkkaimmissa valoissa. Tulosta häneltä toden totta myös odotetaan.

7. Karson Kuhlman, Rauman Lukko

Yhdysvaltalainen hyökkääjä Karson Kuhlman, 28, siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan Eurooppaan. Hän edustaa tällä kaudella Rauman Lukkoa.

Kuhlmanin tausta on mielenkiintoinen, hän on nimittäin pelannut urallaan 164 ottelua NHL:ssä kolmessa eri seurassa. Viime kauden hyökkääjä pelasi kokonaan AHL:ssä.

Kuhlman on tuoreehkon NHL-kokemuksensa myötä suurennuslasin alla Liigassa pelatessaan, sillä vastaavanlaisen CV:n omaavat pelaajat eivät nykyään liian usein Suomen jäille siirry.

6. Michal Kovarcik, Oulun Kärpät

Tshekkihyökkääjä Michal Kovarcik siirtyi Oulun Kärppiin yksivuotisella sopimuksella pelattuaan Jukureissa kaksi viime kautta. Avauskausi Liigassa ei ollut vielä niin säväyttävä, mutta viime kaudella Kovarcik tehtaili 45 tehopistettä ja oli Jukurien kolmanneksi paras pistemies.

Kovarcik, 27, on voittanut urallaan kolme mestaruutta kotimaansa pääsarjassa, joten hän tietää, mitä voittaminen vaatii. Ammattilaisuransa parhaan kauden pelanneena Kovarcik lähtee hakemaan uusia haasteita Oulusta, jossa hänellä on tulevalla kaudella iso mahdollisuus näyttää taitonsa suuremmassa seurassa.

5. Iikka Kangasniemi, Lahden Pelicans

Hyökkääjä Iikka Kangasniemi siirtyy nyt urallaan jo kolmatta kertaa Lahteen. Hän allekirjoitti kahden vuoden diilin Pelicansin kanssa.

Kangasniemi, 29, on pelannut uransa parhaat kaudet juuri Pelicansin paidassa. Hän oli voittamassa seurassa hopeamitalia keväällä 2023.

Viime kauden Tshekissä pelannut Kangasniemi on juonikas, pienikokoinen ja väkkärämäinen taikuri, jonka pelaamista on viihdyttävä seurata. Parhaalla kaudellaan 42 tehopistettä latonut Kangasniemi kuuluu jälleen Pelicansin kärkihyökkääjiin.

4. Ben Tardif, Kärpät

Kanadalaishyökkääjä Ben Tardifilla on takanaan ensimmäinen kausi Liigassa. Hän teki KooKoossa pelatessaan 57 otteluun vahvat tehot 15+35=50 ja oli joukkueen tehokkain pelaaja.

Tardif, 24, edustaa ensi kaudella Oulun Kärppiä. Tardif on vikkelä ja taitava pelaaja, joka tuo Kärppien vahvaan hyökkäyskalustoon oman uhkansa.

Jo viime kaudella vaikutuksen Liigassa tehnyt Tardif on vasta ammattilaisuransa alkupuolella, ja hänellä on potentiaalia kehittyä lähivuosina entisestään.

3. Juha Metsola, Tampereen Tappara

Kokenut maalivahti Juha Metsola, 35, palaa Tampereen Tapparaan yhdeksän kauden tauon jälkeen. Metsola solmi Tapparan kanssa kaksi kautta kattavan sopimuksen.

Metsola nousi nimenomaan Tapparassa Liigan seuraajien tietoisuuteen pelaten vahvasti. Hänen toimiessaan Tapparan ykkösvahtina joukkue jäi kolmesti hopealle peräkkäin, joten siinäkin mielessä miehellä on taatusti nälkää jahdata ammattilaisuran ensimmäistä mestaruutta tutussa ympäristössä.

Lähes vuosikymmenen ulkomailla pelannut Metsola palaa monta kokemusta rikkaampana takaisin Tapparaan. Metsola on yksi alkavan kauden parhaimmista maalivahdeista.

2. Nathan Schnarr, JYP

JYP teki väkevän värväyksen Liigan hopeajoukkue Pelicansista. Kanadalaishyökkääjä Nathan Schnarr, 25, jätti Lahden taakseen ja jatkoi matkaansa Jyväskylään.

Schnarr pelasi juuri ensimmäisen kautensa Euroopassa, ja se onnistui häneltä loistavasti. Hän latoi 51 otteluun tehopisteet 18+32=50 ja oli Pelicansin toiseksi tehokkain pistemies, vaikka hän saapui Liigaan vasta lokakuussa.

JYP hakee vaikeiden vuosiensa jälkeen nousua pudotuspeleihin. Jotta se onnistuisi, taidokkaan ja isokokoisen keskushyökkääjän on pystyttävä kannattelemaan Jyväskylän ylpeyttä. Häneltä odotetaan tehoja ja johtajuutta.

1. Reid Gardiner, Kärpät

Kesän kovimmasta siirrosta on vastannut Oulun Kärpät, joka lähtee ensi kauteen yhtenä suurimmista suosikeista. Kärpät solmi kanadalaisen Reid Gardinerin kanssa kahden vuoden sopimuksen, joka sisältää ulkomaanoption.

Gardiner, 28, on pelannut kolme kautta Liigassa JYPin paidassa ja iskenyt yhteensä huimat 74 maalia. Hän on ylittänyt jokaisella kaudella 20 maalin rajan ja sijoittunut maalipörssissä aina neljän parhaan joukkoon. Hän on voittanut maalikuninkuuden kerran.

JYPissä pelatessaan Gardiner ei saanut playoff-otteluita tililleen, mutta ensimmäisellä Liiga-kaudellaan hän pelasi lainalla HIFK:ssa, jossa hän sai kokea pudotuspelimaailman. Tätä kokemusta Gardiner saa tulevalla kaudella lisää.

Gardiner omaa painavan ja tarkan laukauksen. Hän on todella ratkaisukykyinen pelaaja ja kliininen viimeistelijä. Hän tuo Kärppien ylivoimapeliin uusia mahdollisuuksia ja paljon uhkaa. Gardinerin maalintekokyky on nykyiseen Liigaan sen verran poikkeuksellista, että siitä kannattaa nauttia vielä kun se on mahdollista.

JONI ALATALO