Englannin jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan tehtävä on yksi lajin halutuimmista, mutta myös tuulisimmista työpaikoista. Nyt vakituisen luotsin paikka on avoinna.
Väliaikaisesti päävalmentajan/managerin työtä hoitava Lee Carsley vaikuttaa tällä hetkellä vahvimmalta ehdokkaalta vakituiseen tehtävään. Carsley on tehnyt jalkapalloliitto FA:lle töitä pitkään ja johdattanut alle 21-vuotiaiden maajoukkueen Euroopan mestaruuteen.
Carsley on duunarityyppi, joka on englantilaisen jalkapallokansan mieleen. Tätä asennetta hän osoitti pelaajaurallaankin, erityisesti Evertonin väreissä. Valmentajan töissä hän on väläytellyt teknistä ja taktista osaamistaan moneen otteeseen, minkä FA:n rekrytoijat ovat panneet taatusti merkille.
Vahva englantilainen haastaja on Eddie Howe, joka toimii Valioliigassa Newcastlen managerina. Howe, jolla ikää on 46 vuotta, on valmentanut myös Bournemouthia ja Burnleyta. Nuoremman polven luotsina hän sopisi hyvin Englannin maajoukkueen raikastuneeseen ilmapiiriin.
Graham Potter pyörii spekulaatioissa jatkuvasti. Hänet muistetaan erityisesti upeasta työstä Brightonin managerina. Lyhyeksi jäänyt pesti Chelseassa on hänelle toisaalta taakka.
Jürgen Klopp jätti viime kauden jälkeen Liverpoolin, ja pian häntä alettiin istuttaa Gareth Southgaten seuraajaksi Englannin maajoukkueeseen. Loistavana valmentajana ja englantilaisen toimintaympäristön tuntevana kaverina hän olisi sopiva ja pätevä. Saksalainen ei ole kuitenkaan osoittanut kiinnostusta ainakaan julkisesti.
Pep Guardiola on saavuttanut Manchester Cityn managerina jo niin valtavasti, että siirtyminen maajoukkueympyröihin voisi olla luontainen siirto. Kesken Cityn kauden häntä tuskin FA:n leipiin saadaan, joten valmistautuminen vuoden 2026 MM-kisoihin johtavaan taipaleeseen jäisi todennäköisesti liian lyhyeksi.
Englanti voitti Suomen
Carsleyn alaisuudessa Englanti on pelannut kaksi ottelua ja voittanut molemmat. UEFA Nations Leaguessa kaatuivat Irlanti ja Suomi. Peliesitykset olivat varsin vakuuttavia, mutta niiden perusteella ei tule tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Huuhkajat taistelivat Wembleyllä tiistaina minkä pystyivät, mutta Englannin ylivoima oli ilmeinen. Englanti juhli 2-0-voittoa, ja molemmista osumista vastasi 100. maaottelunsa pelannut Harry Kane.
Myös Carsleyn alaisuudessa Englanti näyttää pelaavan taktiikalla, joka perustuu neljään puolustajaan, kahteen tasapainottavaan keskikenttämieheen, kolmeen hyökkäävämpään keskikenttäpelaajaan ja yhteen kärkeen. Tämä oli yleisin sapluuna myös Southgatella, joskin ajoittain nähtiin kolmen topparin järjestelmäkin.
Yläkerrassa mielenkiintoinen veto oli se, että Kanen takana pelasi kolmikko, joka viihtyy tavallisesti enimmäkseen laidoilla: Jack Grealish, Bukayo Saka ja Anthony Gordon. Erityisen piristävää (EM-kisojen epäonnistuneiden ratkaisujen jälkeen) oli nähdä Gordon, joka on aito vasemman laidan hyökkäävä pelaaja. Nopeat rytminvaihdokset ja terävät keskitykset seurasivat toisiaan.
Laitavetoisuuden vuoksi Kanen taakse jäi poikkeuksellisen paljon tilaa. Tätä tilaa käyttivät pirteä Angel Gomes, jopa vasemman puolustajan paikalta jatkuvasti nousuja tehnyt Rico Lewis. Hauskoja poikkeuksia, mutta tuskin pysyviä ratkaisuja Englannin pelaamisessa – oli seuraava manageri sitten kuka hyvänsä.