Tuchel on Englannin jalkapallomaajoukkueen uusi manageri

Thomas Tuchel on Englannin jalkapallomaajoukkueen uusi manageri. Englannin jalkapalloliitto FA vahvisti asian keskiviikkona.

Saksalainen Tuchel, 51, on toiminut managerina/päävalmentajana Englannin Valioliigan Chelseassa. Lisäksi hän on luotsannut muun muassa FC Bayernia, Paris Saint-Germainia ja Borussia Dortmundia.

Tuchel teki 18 kuukauden mittaisen sopimuksen, ja hänen aisaparinaan tulee toimimaan valmentaja Anthony Barry. Uusi valmennusjohto aloittaa tehtävissään vuoden 2025 alussa.

– Olen ylpeä tästä kunniasta. Minulla on ollut aina henkilökohtainen side englantilaiseen jalkapalloon, ja olen saanut jo kokea Englannissa uskomattomia hetkiä, Tuchel kommentoi.

– On jännittävää aloittaa työt tämän lahjakkaan ja aivan erityisen pelaajaryhmän kanssa. Anthonyn kanssa teemme kaikkemme, jotta Englanti menestyy ja kannattajat saavat olla ylpeitä, uusi manageri linjasi.

Englannin maajoukkueessa Tuchelista tulee kolmas ei-englantilainen manageri. Ruotsalainen Sven-Göran Eriksson valmensi Englantia vuodesta 2001 alkaen, ja italialainen Fabio Capello aloitti toimessa vuonna 2007.

Viimeisin päätoiminen manageri on Gareth Southgate, joka jätti maajoukkueen EM-kisojen 2024 jälkeen. Lee Carsley on sen jälkeen hoitanut töitä väliaikaispohjalta. Carsley hoitaa vielä jäljellä olevat vuoden 2024 UEFA Nations League -ottelut.

Nations League -otteluissa Englanti kaatoi Suomen kahdesti.

Tuchel, mestarien liigan voittaja

Southgaten aikakaudella Englannin maajoukkuejalkapalloilu nykyaikaistui valtavasti. Se poiki kaksi EM-hopeaa, Nations Leaguen pronssin ja etenemisen MM-kisojen välieriin. Sir Alf Ramsey on ainoa manageri, joka on johdattanut Englannin arvokisavoittoon (maailmanmestaruus 1966).

Tuchelin merkittävin saavutus on Chelsean johtaminen Mestarien liigan voittoon vuonna 2021. Runsas vuosi myöhemmin tuli kuitenkin potkut.

– Nyt on oikea aika muutokselle. Teemme ahkerasti töitä seuran edistämiseksi. Seura on kiitollinen Thomasille ja hänen tiimilleen heidän tekemästään työstä. Thomasilla on paikkansa Chelsean historiassa, seura ilmoitti tiedotteessaan.

Tuchelin tililtä löytyvät myös seurajoukkueiden maailmanmestaruus (Chelsea), Bundesliigan mestaruus (FC Bayern), Saksan cupin voitto (Dortmund), kaksi Ranskan liigamestaruutta (PSG) sekä lukuisia muita kunnioita.