NHL:n siirtotakaraja 2024: suomalaisia liipaisimella

Jääkiekon NHL:n siirtotakaraja kaudella 2023-24 tulee vastaan perjantaina 8. maaliskuuta 2024. Moni suomalaispelaajakin voi päätyä kauppatavaraksi.

Siirrot.com nostaa seuraavassa esiin kiinnostavia suomalaisia nimiä.

Kaapo Kakko, New York Rangers

NHL-tarina ei mairittele pelaajaa, joka tuli hurjaa itsevarmuutta puhkuen Rangersiin vuoden 2019 NHL Draftin kakkosnimenä. Kakko oli voittanut Suomen paidassa kolme MM-kultaa (yhden miehissä ja kaksi nuorissa), joten hänestä odotettiin tuolloin vielä jälleenrakennusta tehneen Rangersin tuoretta avainhahmoa. Vaikka ykkösketjussakin on tullut kosolti näyttöpaikkoja, suuret tehot ovat jääneet syntymättä.

Kakon kenties suurin ansio on tullut The Kid Line -nuorisoketjun laitahyökkääjänä; sekin vitja on jo entinen, koska Filip Chytil on loukkaantuneena loppukauden sivussa, ja Alexis Lafreniere kasaa tehoja Vincent Trocheckin johtamassa kakkosketjussa. Vuoden myöhemmin NHL:ssä aloittaneella Lafrenierella (121) on jo enemmän tehopisteitä kuin Kakolla (104).

Kanadalaismedia TSN:n mukaan Kakon myymisen mahdollisuus on todellinen. Turkulaishyökkääjä on kärkitason varaus, joten kevyellä vastikkeella Rangers tuskin hänestä luopuu.

Juuse Saros, Nashville Predators

Tällä hetkellä NHL:ssä ei ole yhtä tai kahta dominoivaa maalivahtia, vaan kärki on tavallista tasaisempi. Saros kuuluu ehdottomasti liigan parhaisiin torjujiin, ja kysyntää riittäisi varmasti.

Predatorsin GM Barry Trotzin tiedetään harkitsevan Saroksen kauppaamista – mutta ainoastaan siinä tapauksessa, että musiikkikaupungin jääkiekkoylpeys saa todella merkittävän vastikkeen.

Nashville vääntää tiukasti pudotuspelipaikasta, ja sillä on vahvistuksen tarvetta niin hyökkäykseen kuin puolustukseen. Saroksen kauppaaminen tietäisi myös satsaamista tulevaisuuden nimiin.

Rasmus Ristolainen, Philadelphia Flyers

Flyersin strategiassa Ristolainen törröttää kuin tulehtunut peukalo. Philadelphiassa jälleenrakennetaan tinkimättömästi, ja kokeneemmat pelaajat vaihdetaan mielihyvin prospekteihin ja varausvuoroihin.

Temperamenttinen valmentaja John Tortorella on puhunut suunsa puhtaaksi Ristolaisesta useammin kuin kerran, ja tilastotkin kertovat (keskimääräinen ottelukohtainen jääaika 16.44, vähän ylivoima-aikaa), ettei suomalaispuolustaja näyttele Flyersissä mieleistään roolia.

On syytä silti muistaa, että Ristolainen on hyväraaminen, oikealta ampuva ja vastuuta pelkäämätön puolustaja. Sellaiselle on aina kysyntää. Kallis ja pitkäkestoinen sopimus jarruttaa kuitenkin monen seuran ostohaluja.

Mikael Granlund, San Jose Sharks

Sharks hankki muutaman nimekkään pelaajan viime kesänä kahdesta syystä: ensinnäkin repaleiseen joukkueeseen oli saatava tiettyä uskottavuutta ja toiseksi – kenties vielä tärkeämpänä – seuran oli koottava arvokkaita pelinappuloita siirtomarkkinoille.

Vaikka Granlund, Anthony Duclair ja Mike Hoffman ovat kuuluneet Sharksin avainpelaajiin, GM Mike Grier vaihtaa heidät toisaalle oitis, jos hinta on oikea. San Jose -tirehtöörin tähtäimessä on niin nuoria lahjakkuuksia kuin meheviä varausvuoroja.

Granlund on ollut loukkaantuneena, mikä saattaa vaikeuttaa kaupan syntymistä. Taitohyökkääjä on ollut välillä koko NHL:n tehokkaimpia pelaajia (esimerkiksi joulukuun ensimmäisellä puolikkaalla vain New York Islandersin Bo Horvat teki enemmän tehopisteitä), joten hänen panoksensa on varmasti pantu merkille monessa NHL-kilpailijassa.

Kaapo Kähkönen, Sharks

Sharksissa saattaa mennä maalivahtiosasto uusiksi, sillä niin Mackenzie Blackwood kuin Kähkönen ovat liipaisimella – ja nimenomaan hyvien esitystensä ansiosta.

Blackwood on kantanut ykkösveskarin vastuun. Kähkönen on astunut tarvittaessa esiin ja rutistanut torjuntaprosenttinsa juuri 90:n paremmalle puolelle. Blackwoodilla startteja on 29 (8 voittoa) ja Kähkösellä 21 (6 voittoa).

Hyvätasoiselle, motivoituneelle ja fiksulle kakkostorjujalle on aina markkinansa. Ja sellainen peluri Kähkönen on.

Antti Raanta, Carolina Hurricanes

Hurricanes asetti Raannan waiver-listalle joulukuussa, minkä seurauksena kokenut suomalaismaalivahti vietti hetken AHL:ssä. NHL:stä Raannalla on tältä kaudelta 23 ottelua, 12 voittoa ja yksi nollapeli.

Kun Frederik Andersen kuntoutuu ja Pjotr Kotshetkov varttuu, tarve Raannan palveluksille käy pieneksi.

Raumalaistorjujan sopimus on lyhyt ja halpa, joten potentiaaliselle hankkijaseuralle riski on vähäinen.

Jesperi Kotkaniemi, Hurricanes

NHL:n siirtomarkkinoilla kaikki on mahdollista, ja ennen siirtotakarajaa syntyy usein yllättäviä kauppoja. Kotkaniemen kauppaaminen toisaalle tuntuu kaukaiselta, muttei suinkaan mahdottomalta.

Kotkaniemi aloitti NHL-uransa Canadiensissa.

Kotkaniemi päätyi Hurricanesiin varsin erikoisten vaiheiden jälkeen, mutta seura osoitti luottamustaan suomalaispelaajaan tekemällä tämän kanssa pitkän ja melko rahakkaan diilin vuonna 2022.

Viime ajat ”KK” on mennyt melkoisessa tuloslamassa. Marraskuun lopulta alkaneen vaiheen aikana 28 ottelusta on tullut vain pisteet 1+2=3. Tilanne on huolestuttava, mutta isossa kuvassa todennäköisesti vain notkahdus.

Carolina tarvitsisi Kotkaniemestä tietenkin muhkean vastikkeen. Jos Andersen ei pääse tasolleen, ykkösmaalivahdin hankkiminen tulee varmasti harkintaan. Todennäköisesti myynnissä olevia torjujia ovat ainakin Jacob Markström (Calgary Flames), Jake Allen (Montreal Canadiens) ja John Gibson (Anaheim Ducks).

Tilastot 6. helmikuuta pelattujen otteluiden jälkeen.