Jääkiekon Liiga: NHL-varattujen pelaajien ranking

Jääkiekon Liigassa on pelannut tällä kaudella huomattava määrä nuoria ja lupaavia pelaajia, jotka ovat kuuluneet joukkueidensa tärkeimpiin pelaajiin. Monelta nuorelta pelaajalta löytyy NHL-varaus, ja osa heistä on solminut jo ensimmäiset NHL-sopimuksensakin.

Tässä artikkelissa käydään läpi Liigan parhaita NHL:ään varattuja pelaajia päättyneen runkosarjan perusteella. Mukaan on huomioitu lähivuosina varattuja nuoria pelaajia, joilla on tulevaisuudessa aidot mahdollisuudet päästä vähintään yrittämään läpimurtoa jääkiekon NHL:ssä.

8. Oiva Keskinen, Tampereen Tappara

Esa Keskisen veljenpoika Oiva Keskinen, 20, on pelannut vahvan debyyttikauden Liigassa. Hän ei ollut pelannut ainuttakaan ottelua Liigassa ennen kuluvaa kautta. Tämän kauden runkosarjaan hän viimeisteli 54 otteluun tehopisteet 7+20=27.

Keskisellä on sopimus Tapparan kanssa voimassa kevääseen 2026 saakka, joten hänellä on kosolti aikaa kehittää itseään pelaajana Suomessa ennen siirtoa rapakon taakse.

Varaus: Columbus Blue Jackets, 2023, 7. kierros, 194. vuoro

7. Oliver Kapanen, KalPa

Kapasten legendaariseen jääkiekkosukuun kuuluva Oliver Kapanen, 20, laittoi toisella varsinaisella liigakaudellaan piste-ennätystään paremmaksi verraten viime kauteen. Kapanen iski 51 otteluun tehopisteet 14+20=34.

Kapanen on ollut KalPan hyökkäyksen parhaimmistoa kahden kauden ajan. Hänen ensi kauden osoitteensa ei ole toistaiseksi tiedossa. Nykyinen KalPa-sopimus päättyy tähän kauteen.

Varaus: Montreal Canadiens, 2021, 2. kierros, 64. vuoro

6. Niklas Kokko, Lahden Pelicans

Ensimmäisen NHL-sopimuksensa viime keväänä allekirjoittanut maalivahti Niklas Kokko, 20, saapui koko kauden lainalle Liigaan. Hänen oli tarkoitus pelata koko kausi kasvattajaseurassaan Oulun Kärpissä, mutta osapuolten välinen sopimus purettiin yllättäen tammikuussa, ja Kokko siirtyi loppukaudeksi Lahteen.

Pelicansin maalilla Kokko ehti pelaamaan runkosarjan aikana 13 ottelua. Voittoja tuli yhdeksän, ja torjuntaprosentti oli 92,6.

Yhteensä Kokko pelasi runkosarjassa 23 ottelussa, joissa hän torjui peräti viisi nollapeliä. Kokon NHL-sopimuksen ensimmäinen kausi on ollut värikäs ja se on sisältänyt monenlaisia käänteitä.

Varaus: Seattle Kraken, 2022, 2. kierros, 58. vuoro

5. Lenni Hämeenaho, Porin Ässät

Toinen kausi Liigassa oli Lenni Hämeenaholle, 19, kokonaisuudessaan onnistunut. Hän viimeisteli 46 otteluun tehopisteet 14+17=31. Hän oli Ässien paras maalintekijä, vaikka hän missasi lähes neljäsosan otteluista.

Hämeenahon syyskausi oli vakuuttava, ja maaleja syntyi huimaan tahtiin. Kevätkausi oli sen sijaan hiljaisempi. Joka tapauksessa nuori mies on iskenyt Liigassa jo 23 maalia ja yli 50 tehopistettä ennen 20 vuoden iän täyttymistä. Hämeenahon sopimus Ässien kanssa kattaa myös ensi kauden.

Varaus: New Jersey Devils, 2023, 2. kierros, 58. vuoro

4. Viljami Marjala, TPS

Ennen tätä kautta Viljami Marjala, 21, oli suhteellisen tuntematon nimi suurelle jääkiekkoyleisölle. Kun runkosarja on takana, voidaan todeta Marjalan olleen yksi Liigan parhaista nuorista pelaajista.

Marjala pelasi kaikki runkosarjan 60 ottelua ja viimeisteli tehopisteet 17+23=40. Hän voitti Liigan tulokkaiden pistepörssin ja oli myös TPS:n tehokkain pelaaja. Marjala jatkaa Turussa ensi kaudella.

Varaus: Buffalo Sabres, 2021, 5. kierros. 159. vuoro

3. Niko Huuhtanen, Mikkelin Jukurit

Jo viime kausi oli Niko Huuhtasen, 20, osalta menestys Liigassa. Kuluneella runkosarjakaudella hän jatkoi kehitystään, piiskasi 52 otteluun pisteet 19+27=46 ja nousi joukkueensa parhaaksi pistemieheksi.

Ei olisi lainkaan yllättävää, jos Huuhtanen solmisi keväällä tai kesällä NHL-sopimuksen, sen verran vakuuttavasti on nuori mies esiintynyt NHL-varauksensa jälkeen.

Ruotsista ja Sveitsistä on osoitettu kiinnostusta Huuhtasta kohtaan, mutta myöskään Pohjois-Amerikkaa ei voi laskea vaihtoehdoista kokonaan pois.

Varaus: Tampa Bay Lightning, 2021, 7. kierros, 224. vuoro

2. Jani Nyman, Tampereen Ilves

Jani Nyman, 19, väläytteli potentiaaliaan viime kaudella tehtyään kymmenen maalia 29 otteluun Liigassa. Tällä kaudella vauhti vain kiihtyi, kun nuorukainen pääsi pelaamaan lähes täyden kauden: 48 otteluun syntyivät tehopisteet 26+17=43, ja maalipörssistä napsahti upeasti sija kaksi.

Nyman teki NHL-sopimuksen viime kesänä. Kehittymisen kannalta oli fiksu liike palata vielä Ilvekseen yhdeksi kaudeksi. Nymanin uran seuraava steppi on napata pelipaikka Pohjois-Amerikan kaukaloista, ja tätä hän lähtee ensi kaudella tavoittelemaan.

Varaus: Seattle Kraken, 2022, 2. kierros, 49. vuoro

1. Ville Koivunen, Oulun Kärpät

Kahdella viime liigakaudella 30 tehopisteen rajaa hätyytellyt Ville Koivunen, 20, laittoi tällä kaudella omat ennätyksensä ryminällä uusiksi. Koivusen tehopistesaaliiksi kirjattiin 59 ottelussa 22+34=56. Hän sijoittui lopulta pistepörssin kuudenneksi ja maalipörssin seitsemänneksi.

Koivusen paras pelivire on sijoittunut kevätkaudelle, jonka aikana hän on ollut hurjassa iskussa Kärppien tulosketjuissa. Koivunen teki NHL-sopimuksen jo kesällä 2021. Nyt käynnissä on kolmas kausi lainalla Kärpissä.

Koska Koivusen varanneella Carolina Hurricanesilla ei ole tälle kaudelle farmijoukkuetta AHL:stä, palasi Koivunen vielä vuodeksi Suomeen. Koivunen vaihdettiin kuitenkin NHL:n pelaajasiirtojen takarajalla isossa pelaajakaupassa Hurricanesista Pittsburgh Penguinsiin, joten uudella seuralla löytynee Koivuselle käyttöä ensi kaudeksi.

Varaus: Carolina Hurricanes, 2021, 2. kierros, 51. vuoro

JONI ALATALO