Macklin Celebrini: Sharksin jälleenrakennuksen kulmakivi?

Vuoden 2024 NHL Draftin ensimmäinen varausvuoro kuuluu San Jose Sharksille. Seura käyttää vuoronsa mitä suurimmalla todennäköisyydellä Macklin Celebrinin varaamiseen.

Varaustilaisuuden arvonta eli NHL Draft Lottery pidettiin tiistaina. Toisen vuoron sai Chicago Blackhawks ja kolmannen Anaheim Ducks.

Itse varaustilaisuus järjestetään Las Vegasissa, ainutlaatuisessa Sphere-areenassa, 28. ja 29. kesäkuuta.

Hyökkääjä Celebrini, joka täyttää 18 vuotta kesäkuun 13. päivänä, valittiin Pohjois-Amerikan yliopistoliigan parhaaksi pelaajaksi. Hän on historian nuorin Hobey Baker Award -voittaja. Pistepörssissä hän sijoittui toiseksi.

Tehopisteiden keräämisen lisäksi Celebrini kantaa puolustusvelvollisuudet vastuullisesti. Hän on vahva takakarvaaja ja tulee auttamaan joukkueensa alakertaa tarvittaessa hyvinkin syvälle. Hän saattaa kehittyä esimerkiksi Aleksander Barkovin, Jonathan Toewsin tai Anze Kopitarin tyyliseksi jääkiekkoilijaksi.

Sharks kuului vuosien ajan jääkiekon NHL:n parhaisiin joukkueisiin, mutta viime kaudet ovat olleet menestyksellisesti hyvin laihoja organisaatiomuutosten vuoksi. Uuden GM:n Mike Grierin kanssa lähdettiin selkeään jälleenrakennusprojektiin. Tällä hetkellä myös päävalmentajan tehtävä on auki.

San Franciscon lahtiseutu on tuttu Celebrinille, sillä hänen perheensä asui siellä aiemmin. Celebrini jopa pelasi Junior Sharksissa yhden kauden (2019-20).

– Todella jännittävää, jos Sharks varaa minut, Celebrini sanoi NHL:n viralliselle medialle.

– Seurasin viime kaudella, miten Blackhawksin jälleenrakennus eteni Connor Bedardin johdolla, ja juttelinkin siitä Connorin kanssa. Tilanne on ainutlaatuinen. Olisi siistiä päästä rakentamaan seuraan jotakin aivan erityistä, lisäsi Celebrini.

San Josen jälleenrakennuksen kulmakiviä ovat myös Will Smith (4. varaus 2023) ja Quentin Musty (26. varaus 2023). Lisäksi Sharks pääsee varaamaan tänä kesänä numerolla 14. Sharksin omista tuoreista varauksista esimerkiksi William Eklund ja Thomas Bordeleau ovat jo esiintyneet NHL-jäillä.

Koko varaustilaisuuden ykkösvuoro on Sharksille seurahistorian ensimmäinen.

Vuoden 2024 NHL Draft, 16 ensimmäistä varaajaseuraa

1. San Jose Sharks
2. Chicago Blackhawks
3. Anaheim Ducks
4. Columbus Blue Jackets
5. Montreal Canadiens
6. Utah
7. Ottawa Senators
8. Seattle Kraken
9. Calgary Flames
10. New Jersey Devils
11. Buffalo Sabres
12. Philadelphia Flyers
13. Minnesota Wild
14. San Jose Sharks
15. Detroit Red Wings
16. St. Louis Blues

Loput ensimmäisen kierroksen varaajat määrittyvät Stanley Cupin pudotuspelien tulosten mukaisesti.