Manchester United: 4 ehdokasta seuraavaksi manageriksi

photo by amadeusiom

Jalkapallon Englannin Valioliigassa pelaava Manchester United vaihtaa manageria hyvin suurella todennäköisyydellä kauden 2023-24 jälkeen.

Suurmenestyjä Sir Alex Ferguson lopetti Manchester Unitedin managerina keväällä 2013, ja sen jälkeen kahdeksan eri luotsia (väliaikaiset mukaan lukien) on ollut komennossa.

Sir Alexin aikakauden jälkeen United on jäänyt ilman Valioliigan mestaruutta ja ilman menestystä Mestarien liigassa. Aivan toivotonta meno ei ole silti ollut, sillä Old Traffordin miehistö on voittanut FA Cupin, liigacupin sekä maanosan kakkoskisan Eurooppa-liigan. Lisäksi tilille on tullut kaksi Community Shield -voittoa.

Lupaavia alkuja on ollut monia, mutta jokainen tarina on päättynyt surullisesti. Viimeisin laskutrendi on Unitedin leirille ja kannattajille erityisen tuskallinen. Kaikilla Sir Alexin jälkeisillä managereilla on ollut hetkensä, mutta Erik ten Hagin tultua johtoon vuonna 2022 United koki parhaan kasvonkohotuksensa vuosikymmeneen. Jo harjoitusotteluissa kävi selväksi, että pelaamisessa on ideaa – ennen kaikkea miehistö huokui joukkuehenkeä ja koki ylpeyttä perinteikkään logon kantamisesta.

Valioliigan kauden alussa tuli vielä pari mutkaa matkaan, mutta pian alkoi tulosta syntyä. Syksyllä ManU voitti niin Manchester Cityn, Liverpoolin kuin Arsenalin. Suuria toiveita herättänyt kausi sisälsi liigacupin (Carabao Cup) mestaruuden, ja sijoittuminen liigassa kolmanneksi vei Unitedin Mestarien liigaan.

FA Cup viimeinen mahdollisuus

Alamäki kaudella 2023-24 oli ällistyttävä. Runsaat loukkaantumiset veivät toki pohjan pois suurilta menestysmahdollisuuksilta, muttei terveystilannettakaan voi käyttää perusteluna totaalisen hengettömälle jalkapalloilulle, jota Unitedilta on nähty aivan liian monta kertaa. Sijoittuminen Valioliigan sarjataulukon yläpuolikkaaseen mairittelee joukkuetta.

On ilmiselvää, että ten Hag on menettänyt auktoriteettinsa Unitedissa. Jos auktoriteettia olisi, maailmanluokan pelaajat – joita Unitedissa on monia – eivät hölkkäisi kentällä kuin firmaliigalaiset, vaan antaisivat kaikkensa epätoivoisissakin tilanteissa. Kaikkea ei tule kaataa managerin niskaan, onhan pelaajien ammattimaisuus jättänyt valtavasti toivomisen varaa. Koko miehistö onkin nyt käytännössä siirtolistalla lukuun ottamatta Andre Onanaa, Bruno Fernandesia, Alejandro Garnachoa ja Diogo Dalotia.

Ten Hagin viimeinen oljenkorsi on FA Cup. Legendaarisen kilpailun loppuottelussa lauantaina 25. toukokuuta vastaan asettuu paikallisvastustaja City, joten pokaalin nostaminen on työn ja tuskan takana – vaikka Cityn pääpanostus onkin Valioliigan mestaruuden varmistamisessa. Kävi finaalissa kuinka vain, tuskin edes cupvoitto takaa ten Hagille jatkoa Old Traffordilla.

Epäonnistumisia ja turhia kohuja on nähty sen verran, ettei United ole managereille/päävalmentajille niin houkutteleva työmahdollisuus kuin ennen. Omistuspohjan ja seurajohdon tuoreet muutokset (uusi osaomistaja Sir Jim Ratcliffe, tekninen johtaja Jason Wilcox) tosin muuttavat tilannetta takaisin positiivisempaan suuntaan.

Ketkä ovat mahdollisia ehdokkaita Manchester Unitedin seuraavaksi manageriksi?

Thomas Tuchel, 50, lopettaa FC Bayernin päävalmentajana, ja hänen nimensä on tällä hetkellä kuumin. Saksalainen tuntee Valioliigan entuudestaan, sillä hän luotsasi Chelseaa vuosina 2021-22.

Gareth Southgate toimii Englannin maajoukkueen päävalmentajana ja keskittyy täysillä jalkapallon EM-kisojen 2024 otteluihin. Entinen maajoukkuepelaaja on vahva ehdokas Unitediin, joskaan ennen EM-lopputurnausta hän ei sano asiaan juuta eikä jaata.

Graham Potter teki itselleen nimeä valjastettuaan Brightonin mainioihin otteisiin Valioliigassa vuosina 2019-22. Brighton-pestiä seurannut siirto Chelseaan (Tuchelin seuraajaksi) ei kantanut yhtä hyvää hedelmää, ja potkut tulivat huhtikuussa 2023.

Roberto De Zerbi jatkoi Potterin työtä Brightonissa, ja jälki on ollut hyvää. Aktiivisesti ja yritteliäästi pelaava Brighton on ollut jatkuvasti vaikea vastustaja Valioliigan kärkijoukkueillekin. Päättyvällä kaudella italialaismanagerin luotsaama Brighton sijoittuu keskikastiin.

Manchester Unitedin managerit Sir Alexin jälkeen

David Moyes (2013-14)
Ryan Giggs (väliaikainen, 2014)
Louis van Gaal (2014-16)
Jose Mourinho (2016-18)
Ole Gunnar Solskjär (2018-21)
Michael Carrick (väliaikainen, 2021)
Ralf Rangnick (väliaikainen 2021-22)
Erik ten Hag (2022–)