Kieran McKenna: Pystyykö Ipswich pitämään tähtiluotsin?

Kieran McKenna on noussut yhdeksi puhutuimmista nimistä jalkapallovalmentajien ja -managereiden maisemassa. Kaudella 2023-24 hän johdatti Ipswichin kakkoseksi Championshipissa, mikä tiesi nousua Englannin Valioliigaan.

Vielä kaksi vuotta sitten Ipswich Town pelasi League Onessa eli Englannin kolmostasolla. Tänä keväänä ”Tractor Boysista” tuli yli vuosikymmeneen ensimmäinen joukkue, joka nousee kolmostasolta Valioliigaan kahdessa vuodessa.

McKenna, 38, voitti vuoden parhaan managerin LMA-tittelin – taakse jäivät esimerkiksi Manchester Cityn Pep Guardiola ja Arsenalin Mikel Arteta. McKenna on manageriksi vielä nuori, mikä vain lisää hänen saavutuksensa merkittävyyttä.

– Tämän palkinnon saaminen on yksi elämäni ylpeimmistä hetkistä. Otan sen nöyrästi vastaan. Valmentajana toimiminen on ollut hieno kokemus, mutta managerin työ Valioliigassa ja maailman parhaiden luotsien kohtaaminen tulee olemaan suuri haaste. Tuskin maltan odottaa, McKenna kommentoi.

McKenna kiinnostaa useissa seuroissa

Ipswich tekee kaikkensa, jotta McKenna toimisi joukkueen managerina vielä Valioliigan paluukaudella. Huippujalkapalloilun realiteetit asettavat kuitenkin ehtonsa: nousevaa huippunimeä kytätään jo useissa seuroissa.

Roberto De Zerbi päätti lähteä Brightonista, ja brittimedian mukaan juuri ”Seagulls” onkin McKennasta kaikkein eniten kiinnostunut. Toinen mielenkiintoinen kohde on Chelsea, jonka tie Mauricio Pochettinon kanssa erkani kauden 2023-24 jälkeen.

Erikoistapaus on Manchester United, joka on lähellä managerinvaihdosta – varsinkin, jos FA Cupin loppuottelussa tulee tappio Manchester Citylle. Unitedilla on managerikandidaatteja, ja joukkoon saattaa nousta myös McKenna. McKenna on tunnustautunut Unitedin kannattajaksi. Hän valmensi seuran junioreja viime vuosikymmenellä.

– Kun menestystä tulee, tulee myös spekulaatioita. Se on nähty joka kesä, McKenna reagoi huhuihin Sky Sportsin mukaan.

– Tiedän, että Ipswichin saavutus on poikkeuksellinen, joten spekulointi ei tule yllätyksenä. En kuitenkaan keskity niihin. Meillä oli todella positiivinen kausi, ja hyvältä näyttää seuran tulevaisuuskin. Ipswich on fantastisen hyvällä tiellä. Kaikki odottavat jo ensi kautta malttamattomasti, kertoi McKenna.

McKenna (s. 14.5.1986) on lontoolaissyntyinen, ja hän teki lupaavaksi jääneen pelaajauran. Muun muassa Tottenhamia edustanut nopea keskikenttämies valitsi kansainvälisellä tasolla Pohjois-Irlannin, jota hän edusti nuorten maajoukkueissa. McKenna joutui lopettamaan pelaajauransa ennenaikaisesti sitkeän lonkkavamman vuoksi.

Pelaajauransa jälkeen McKenna valmensi Tottenhamin (2015–16) ja ManUn (2016–18) junioreita. Ipswichissä hän toimii ensimmäistä kertaa managerina/päävalmentajana. Tehtävään hänet nimitettiin joulukuussa 2021.

Lähteet: BBC, Sky Sports, The Guardian, LMA