NHL: Montako toista mahdollisuutta Evander Kane ansaitsee?

NHL-seura Edmonton Oilers on kiinnittänyt Evander Kanen loppukauden mittaiseen sopimukseen.

Oilers vahvisti asian torstaina. Öljymiesten väreissä Kane tulee kantamaan pelinumeroa 91.

Uransa aikana Kane on yhdistetty moniin kohuihin, mutta hänen urheilulliset ansionsa ovat kiistämättömät. Hyökkääjä on pelannut NHL:ssä 769 ottelua ja tehnyt 506 tehopistettä. Stanley Cupin pudotuspeleistä on 29 ottelua ja 13 pinnaa.

Atlanta Thrashers varasi Kanen NHL:ään vuoden 2009 Draftissa. Kyseisessä varaustilaisuudessa varatuista pelaajista vain kaksi on tehnyt enemmän maaleja NHL:ssä.

Toistaiseksi Kanen pisterikkain kausi on 2011-12. Silloin hän teki 57 pinnaa.

Kane pelasi Thrashersissa ja sen seuraajassa Winnipeg Jetsissä, kunnes hänet kaupattiin Buffalo Sabresiin vuonna 2015. Suuressa diilissä toiseen suuntaan liikahti muiden muassa Buffalo-varaus Joel Armia.

Kesken toisen Buffalo-kautensa Kane joutui vilttiketjuun ja lopulta kauppatavaraksi. Sharks otti Kanen joukkueeseensa loppukaudeksi 2017-18, ja kyseisessä organisaatiossa hän pysyikin alkuvuoteen 2022 asti.

Kaudella 2020-21 hän viimeisteli San Jose Sharksin väreissä 49 pistettä ja sai valinnan joukkueen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Evander Kane, jääkiekon ongelmalapsi

Evander Kane on vahva ja monipuolinen hyökkääjä, mutta myös jääkiekkoilun ongelmalapsi. NHL-uran varrella hän on joutunut monien kohujen, syytösten ja epäilyjen kohteeksi: on ollut pahoinpitelyä, kotiväkivaltaa, luvatonta uhkapelaamista, vedonlyöntivelkaa, henkilökohtaista konkurssia, överiksi menneitä somejulkaisuja ja koronavirussotkuja.

Viimeksi mainittu koitui hänen Sharks-uransa kohtaloksi. Kanen katsottiin rikkoneen koronaviruskäytäntöjä, ja Sharksille avautui mahdollisuus irtisanoa pelaajan sopimus.

Urheilulliset kyvyt ja lupaukset tapojen parantamisesta ovat antaneet Kanelle paljon anteeksi, mutta kuinka monta ”toista mahdollisuutta” hän ansaitsee?

Edmonton Oilersin mielestä ainakin vielä yhden. Nimivahvan joukkueen tuloskunnon romahdettua GM Ken Holland ja päävalmentaja Dave Tippett ovat joutuneet pahaan rakoon, joten seurajohdon on tehtävä suuria – ja tässä tapauksessa riskialttiitakin – peliliikkeitä.

Ennen NHL:n siirtotakarajaa Oilersin on saatava varsinkin maalivahtitilanteensa kuntoon. Mikko Koskinen on tuskin maalivahti, jonka tahdissa Oilers menisi pitkälle pudotuspeleissä (tai pudotuspeleihin ensinkään). Joko ykköstorjuja Mike Smithin on päästävä kuntoon tai Edmontonin seurajohdon on hankittava siirtomarkkinoilta selkeä vahvistus.

NHL:n siirtotakaraja tulee vastaan 21. maaliskuuta.